GVD

5 aug

godver.010

Vandaag begint Summerschool. 12 studenten over de hele wereld komen naar Utrecht om oa de zes vaardigheden te leren die Daniel Pink beschrijft in zijn boek ‘Een compleet nieuw brein.” Wat ze niet weten is hoe dat zo gekomen is. Het is een mooi verhaal over inspiratie. Inspiratie is voor mij de startmotor. Het vonkje. Zeven jaar geleden vroeg een collega bij TBWA of ik voor hem in wilde vallen om een college te geven over inspiratie. Aangezien ik dat nog NOOIT gedaan had en ik geen idee had waar ik het dan over zou moeten gaan, zei ik direct volmondig  JA!.

Natuurlijk niet. Mijn Kabouter had al allerlei bezwaren en lastige vragen klaar. Maar mijn EGO won het van Kabouter en ik ging de uitdaging aan. Wat een drama. Ik had nog ruim de tijd om eea voor te bereiden maar Kabouter was een slecht verliezer en bleef maar tegen me aan te zeuren en goede redenen geven waarom het een fiasco zou worden. Het erge was dat ik tegen veel argumenten van hem niets kon inbrengen. Ik had inderdaad geen ervaring in het geven van colleges. Had zelf nooit mijn propedeuse gehaald. En wat wist ik nu van het grootse onderwerp Inspiratie.

De avond voor de presentatie was spanning zo groot geworden dat ik wel iets MOEST gaan doen. En het DOEN heeft me gered. Het DOEN heeft mijn DENKEN uit gezet en mijn gevoel AAN.

Ik ben op een gegeven moment voor mijn boekenkast gaan zitten met mijn NIKON. Ik gaf mezelf de opdracht om in 1 minuut alle boeken er half uit te trekken waar ik Inspiratie bij voelde. VOELDE. Niet denkend WAAROM. Nee gewoon als ik WOW voelde, er half uit en door!

Vervolgens heb ik de 23 covers gefotografeerd en in een Keynote gezet. Over deze boeken kon ik uren lullen. Helaas had ik maar 90 min.

De dag na de presentatie kreeg ik een telefoontje van de hoofddocent van Event Management van de Hogeschool voor de Kunsten. Ze had een mailtje gekregen van een drietal studenten met de vraag of ik geen les kon komen geven op de HKU. Ze waren namelijk geinspireerd.

‘Waarover dan?’ vroeg ik.

‘Misschien over een van de boeken die je hebt laten zien?’

Het werd Daniel Pink’s ‘A whole new mind’. Het was er toen nog niet in het Nederlands. Ik maakte zes lessen over zingeving, empathie, play, symfonie, design en verhaal. In het Nederlands. De naam van het vak werd ‘Experience Design’ en de lessen heb ik nu weer vertaald in het Engels. Het doet me denken aan het verhaal van Hans Teeuwen. Engels? Daar kom ik GVD net vandaan.

‘Wat heeft dat nu met Experience Design te maken?’ zegt Kabouter.

Niks. Maar alles met hoe inspiratie ‘werkt’.

One Response to “GVD”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Ken jij zenoemenhetdesignthinking? | Design Thinking by Doing - 26 januari 2014

    […] GVD […]

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: