nieuwsgierigheid

6 aug

neeneenee.012

Wat een raar woord eigenlijk ‘nieuwsgierigheid’.

‘Nieuwsgierigheid is een natuurlijk onderzoekend gedrag dat voorkomt bij de mens en vele andere diersoorten, en is het emotionele aspect van levende wezens dat leidt tot verkenning, onderzoek, en leren. Met de term nieuwsgierigheid kan zowel het gedrag als ook de onderliggende emotie worden bedoeld.

Tegenovergesteld aan nieuwsgierigheid is neofobie, ofwel angst voor alles wat nieuw of onbekend is.’

Nieuwsgierigheid is een van de belangrijkste redenen waarom wij mensen als een van de weinige soorten OVERAL op de wereld te  vinden zijn. Er zijn mensen op de noordpool en in de Sahara. Er wonen zelfs mensen in Dordrecht. Nieuwsgierigheid betekent dat je open staat voor voor nieuwe dingen. Dat je wilt leren. Op ontdekking wilt gaan. Veel mensen verliezen dat gedrag als ze ouder worden. Kun jij je een situatie herinneren dat je nieuwsgierig was en om wat voor reden dan ook niet op ontdekking ging? Waarschijnlijk omdat je omgeving maar dus eigenlijk  jij zelf (je Kabouter) je tegenhield.

Uit onderzoek blijkt dat openheid de enige karaktereigenschap is die leidt tot meer creativiteit. Als je niet open staat voor verkenning  komen er ook geen nieuwe waardevolle gedachten in je op. Er is nog NOOIT iemand geweest die een origineel idee bedacht en NEE op zijn voorhoofd had staan.

Een fantastische film over wat je allemaal kunt meemaken als je overal JA tegen zegt is YES MAN met Jim Carrey.

Doe vandaag als Jim. Zeg gewoon overal JA tegen.

Ik hoor je denken…….nee nee nee nee nee

neeofoob!

4 Responses to “nieuwsgierigheid”

 1. puuramsterdam 6 augustus 2013 at 8:11 PM #

  Ik ga het echt oprecht proberen morgen… Weet nu al dat het mijzelf en mijn bizzzzznizzz een stuk dichter bij de afgrond gaat brengen.

  Was bij Jim ook het geval.

  Leuk meisje toch in die film? Rennende fotoclub toch?

  Geniaal.

  • cornoltee 7 augustus 2013 at 10:47 AM #

   Run Anna-Maria Run 🙂

   • puuramsterdam 18 februari 2018 at 10:53 PM #

    mooi plan voor de nieuwe maand… ik ga gewoon je blog opnieuw lezen vanaf nummer 1

Trackbacks/Pingbacks

 1. Ken jij zenoemenhetdesignthinking? | Design Thinking by Doing - 26 januari 2014

  […] nieuwsgierigheid […]

Geef een reactie

%d