NU EVEN NIET

3 aug

nuevenniet.004

Ik geloof dat het beter kan.

To predict the future you don’t look ahead you look around. Als je om je heen kijkt kun je nog zoveel verbeteren.

Ik geloof ook dat Play (humor, spel en plezier) de krachtigste aangeboren menselijke vaardigheid is om te verbeteren. En door soms ergens een spelletje van te maken kun je echt een heleboel dingen beter doen. Maar dan heb je wel een zelf gekozen, uitdagend doel nodig.  Anders ben je niet gemotiveerd. Een goed feedback systeem om te zien, te horen, te voelen dat je goed….of slecht bezig bent. En duidelijke regels zodat je niet ‘vals’ speelt. Regels geven je richting en houvast en daardoor juist vrijheid.

Dit schrijfexperiment is daar een prachtig voorbeeld van. En door het te DOEN ontstaan er onderweg mooie dingen die je van te voren NOOIT had kunnen bedenken. Zoals het boekje dat ik de HKU gaat uitgeven.

Het fietsen van de Marmot is een een ander mooi experiment ‘beter worden’. Een zelf gekozen uitdagend doel: 180 kmfietsen, 5000 hoogte meters op een dag. Een geweldig feedback systeem in de vorm van een Garmin 800. Het onder de 85% van mijn maximale hartslag (192 BPM) houden was soms een acrobatisch hoogstandje. Ik ging op stukken op de Galibier ZO langzaam omhoog  dat ik bijna omviel. Maar ik hield mijn hartslag wel in bedwang. De hartslagmeter op de Garmin vertelde me precies hoe hard…….of beter hoe langzaam ik mocht gaan.

Voordat ik aan de Marmot begon stelde ik me voor hoe ik me zou voelen als ik na 160 kilometer en 4000 hoogtemeters onderaan Alpe d’Huez zou staan. Nu stonden Jacco en ik er samen onze laatste plaspauze te houden en zei ik tegen hem ‘We did it!’. We moesten nog 14 kilometer klimmen maar we wisten dat we het zouden halen. Geen trillende knietjes en jammerende Kabouters maar lachend en praatjes makend de 21 bochten aftellend omhoog. De zelfaangemaakte endorfines gierden door ons lijf en duwde ons als een onzichtbare hand omhoog.

Ik mis de bergen nu al.

Ik heb een nieuw doel nodig.

Ik heb er een bedacht.

40 40 40

Maar NU EVEN NIET.

 

 

 

One Response to “NU EVEN NIET”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Ken jij zenoemenhetdesignthinking? | Design Thinking by Doing - 26 januari 2014

    […] NU EVEN NIET […]

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: