snoeien is groeien

29 jun

snoeiengroeien.005

Gisteren reageerde Paul op de 21 – 23 centimeter lange post over Anouk met de volgende opmerking

Schermafbeelding 2013-06-29 om 06.45.17

Dit is post nummer 150 en ik heb nog nooit een verzoeknummer geschreven. Maar aangezien Paul een trouwe lezer is en vaak goede feedback geeft, dacht ik ‘Kom maar op!’

Bij snoeien = groeien denk ik aan het boekje de Happiness Project van Gretchen Rubin. Ik kreeg het van mijn vriendin Wies vlak voordat ik naar Zuid Afrika vertrok om daar te gaan fietsen en eens heel goed na te denken over de toekomst. Dat was nodig. Ik had al 3 maanden geen opdrachten meer gehad van mijn Grootste Klant. Dat scheelde 70% van mijn omzet. Ik moest iets verzinnen. Met slechts een rugzakje en een fiets vertrok ik van Kaapstad naar Montagu inclusief het boekje van Gretchen. In het begin van het boekje probeert ze een definitie te geven van Happiness maar ziet daar toch van af. Dat voel je. Later komt ze er toch op terug en schrijft ze zoiets van:

Happiness is dat je je goed en slecht kunt voelen in een context van Groei.

Maar om te groeien moet je soms eerst snoeien.

Het fantastische van zo’n reis begint eigenlijk al bij de voorbereiding. Probeer maar eens een kleine rugzak zo te vullen dat je denkt dat je alles hebt voor een fietstrip van 3 weken. Geloof me dat is een stuk moeilijker dat gedachteloos een grote koffer volgooien met  23 kilo. Het vereist dat je alle mogelijke scenarios in je hoofd afspeelt en vervolgens bepaalt of je daar de bijbehorende spullen wel of niet voor meeneemt. En waar kun je snoeien. Een mooi voorbeeld was de lader voor mijn iphone en Garmin (fietsTomTom). Toen die netjes naast elkaar op de grond lagen tussen alle andere spullen bedacht ik me of ik niet een lader mee zou kunnen nemen voor allebei. Met een loep moest ik de specs van de iphone lader bekijken of deze wellicht ook geschikt was voor mijn Garmin. En ja hoor dat werkte. Dat scheelde weer een paar gram en ruimte in mijn tas.

rugzak

Met het absoluut hoognodige vertrok ik nog een keer in mijn hoofd naar Zuid Afrika. Ik kreeg een lekke band in the middle of nowhere en waste mijn fietspakje ’s avonds in de gootsteen van de B&B met shampoo. Ik snoeide nog wat zaken hier en daar. Mijn zak was vol maar mijn hoofd was leeg. Ik had ruimte gemaakt om te groeien.

In Zuid Afrika besloot ik dat het tijd was voor een Hard Cor rebranding van mezelf. Van Creatief naar Design Thinker. Design Trainer en Design Teacher. Bij thuiskomst werd ik gevraagd om docent te worden op de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht deed mijn eerste Design Thinking workshop voor een tech startup en begon te schrijven over Design Thinking op dit blog. Gisteren sprak ik iemand die me via google en ‘design thinking’ had gevonden voor een project voor VMBO studenten en dinsdag zit ik met Barry voor een hele gave klus in de herfst en als klap op de vuurpijl kreeg ik van de week horen dat ik in november een Design Thinking workshop mag geven op TED Youth in Amsterdam.

Oei. Ik groei.

Ik ben er nog lang niet. Maar kom er wel.

Dankjewel Paul.

 

 

2 Responses to “snoeien is groeien”

  1. Hugo (Vlugo) Smid 1 juli 2013 at 6:58 AM #

    Inderdaad Cor, je bent regisseur van je eigen leven.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Ken jij zenoemenhetdesignthinking? | Design Thinking by Doing - 26 januari 2014

    […] snoeien is groeien […]

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: