i love lance

2 jun

ilovelance.008

Afgezien dat Lance Armstrong de beste en slimste van alle gebruikers was, is Lance Armstrong bovenal een Design Thinker. Hij heeft daar samen met John Carmichael een geweldig boek over geschreven wat mij een veel betere fietser heeft gemaakt. Het boek komt in het kort op het volgende neer:

In 7 weken word je een betere fietser. Je hebt een doel. Je hartslag en cadansmeter als feedback, duidelijke regels in de vorm van een schema en als je aan het eind van die 7 weken een wedstrijd plant, dan heb je hem.

Maar het meest fantastische verhaal dat ik over Lance Armstrong als Design Thinker heb gelezen was in een artikel van Mart Smeets. Hierin vertelt Mart Smeets over de voorbereiding van Lance op de Tour de France. Lance was een van de weinige rijders die ook gewoon de hele winter door trainde. Dat was ie gewend want hij was een tri-athleet. In die voorbereiding reed hij in november alle etappes van de Tour de France. Ja alle. En toen hij samen met zijn trainingsmaatjes en materiaalman voor de derde keer dezelfde berg beklom en afdaalde, won ie de tour.

Zijn maatjes bleven boven in het hotel en Lance ging nog een keer de afdaling in. Met zijn materiaalman in de auto er achter aan. Toen ze beneden waren zei Lance dat ie in deze etappe in de Tour op zijn fiets rechts een 1.4 centimer kortere crank wilde dan links.

Voor de leken onder onsch:

crankstel

Weet je waarom?

70% van de de bochten in de afdaling waren naar rechts. Met een kortere cranck rechts kon Lance in de vele bochten naar rechts door trappen.

Lance won de tour. Weer.

Waarom?

Omdat Lance een Design Thinker is.

I love Lance.

5 Responses to “i love lance”

 1. De Beschermheer 3 juni 2013 at 7:00 PM #

  Als Lance mij de vraag had gesteld: wat is er niet goed aan?, dan had ik hem verteld dat je lelijke knie- en rugblessures op kunt lopen van het fietsen met verschillende cranklengtes. Een frame met een hoger bracket is een beter idee :).

 2. Iris Hermens 6 juni 2013 at 7:48 AM #

  Maarten is ook een design thinker: http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1121147. Hij bedenkt een langere drinkstok voor de wedstrijd open waterzwemmen zodat hij niet in de file komt voor een bekertje water. En nog veel meer slimme dingen vanaf min. 06.48.

 3. Iris Hermens 6 juni 2013 at 5:44 PM #

  Is dat eigenlijk wel creativiteit, of is dat alertheid?

  • cornoltee 6 juni 2013 at 5:49 PM #

   Whatever. Ik vind het een mooi voorbeeld van het bedenken en prototypen van een waardevolle verbetering.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Ken jij zenoemenhetdesignthinking? | Design Thinking by Doing - 26 januari 2014

  […] i love lance […]

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: