een beetje god spelen

26 mei

godspelen.007

‘Design Thinking by Doing?? Wat bedoel je nu eigenlijk Cor? Vroeg een vriend laatst. Hij was na het lezen van een aantal posts helemaal de draad kwijt. De draad of de weg kwijt zijn is natuurlijk het mooiste wat er is maar aangezien hij 1200 km verderop in de regen door de Alpen reed, verwees ik hem toch even naar mijn waarom.

Ik schrijf op dit blog over empathie, creativiteit, prototyping branding en play. Aan het eind van elk verhaaltje moet ik het in een (of meerdere categorieën kunnen stoppen). Vandaag gaat het over empathie en prototyping. Vandaag wil ik het hebben over Cees de Vries. Cees de Vries is een van mijn favoriete Design Thinkers. Dat weet ie nog niet maar het werd tijd.

Cees de Vries eet elke woensdag frites met frikadellen bij ons. Dat is een traditie die ik heb overgenomen van mijn moeder die helaas veel te vroeg 2 jaar geleden is overleden. Cees is nog springlevend. Gelukkig. Cees is over de 70, heeft een boot die die zelf helemaal onderhoudt en een volkstuin van 300 m2.  Ja, driehonderd vierkante meter! Ook die tuin onderhoudt Cees helemaal zelf. En voor alle duidelijkheid, het is geen grasveldje. Nee Cees verbouwt groenten. En dat is veel en hard werken. Maar dat is goed voor Cees……en mij. Want ik ben zijn trouwste klant. In het seizoen neemt Cees elke week een tasje mee met de meest heerlijke en eerlijke producten. Sla, andijvie, tomaten, rode kool, komkommers om er maar een paar te noemen. Allemaal biologisch en onbespoten. En zeg nou zelf. Je eigen eten verbouwen voor je familie is toch het mooiste wat er is. Het is eigenlijk een beetje God spelen. Knapper nog eigenlijk. God deed het in 7 dagen, zette Adam en Eva op de wereld en dacht verder ‘zoek het maar uit.’ Cees niet. Die doet het al jaren, luistert goed naar wat we lekker vinden en speelt vervolgens met de elementen om groene prototypes te maken. Dat kan Cees omdat ie er veel verstand van heeft, gemotiveerd is en de vaardigheden heeft.

En ik inspireer hem dan elke keer  met een foto van voor en na. Die stuur ik dan naar zijn gmail adres. En die bekijkt ie op zijn iPad. Zo zijn wij samen een heel goed Design team. Design Thinking by Doing.

Voor:

andijviefrikandellen

Na:

andijviefrikandellen2

Heerlijk. Rauwe andijvie, aardappel en gebakken stukjes frikadel. Geen frikadel speciaal dit keer.

Dankjewel Cees!

10 Responses to “een beetje god spelen”

Trackbacks/Pingbacks

 1. food for thought | Design Thinking by Doing - 8 augustus 2013

  […] Heb je wel eens gekookt met ingrediënten die je zelf ‘plukte’ of zelf verbouwd? Zoals Cees? Gisteren had ik samen met mijn twaalf Summerschool studenten een workshop Symfonie bij Valerie […]

 2. Ken jij zenoemenhetdesignthinking? | Design Thinking by Doing - 26 januari 2014

  […] een beetje god spelen […]

 3. twee voor zes | Design Thinking by Doing - 13 maart 2014

  […] omdat ik het zelf maken van brood een goddelijke activiteit vind. Ik schreef daar al eerder over. Over Cees met zijn groentetuin. Maar zelf brood maken in de vroege ochtend voordat iedereen wakker is is voor mij het meest […]

 4. Design Thinking by Doing - 15 maart 2014

  […] Murakami de deur uit en nog 10 cent die ik overhield van de boekenbon van € 20,- die ik van Cees voor mijn verjaardag had […]

 5. Dit is Design Thinking by Doing verhaal 394/100. Je bent nooit te oud om te leren…en te proberen. | Design Thinking by Doing - 20 maart 2014

  […] van het land. En daar weet Cees alles van. Cees speelt al jaren een beetje God. Ik schreef daar al eerder over maar gisteren bevestigde Cees weer eens zijn Master Design Thinker status. Als Cees praat over […]

 6. Diner Fatale. Dit is Design Thinking by Doing verhaal 498/1001. | Design Thinking by Doing - 7 juli 2014

  […] zijn met wat we eten? Ik denk dat het in ieder geval beter smaakt. Net als de groenten uit Cees zijn tuin gewoon beter smaken omdat ik weet dat Cees daar zijn ziel en zaligheid in gestopt […]

 7. Uren turen.Dit is Design Thinking bij Doing verhaal 559/1.001 | Design Thinking by Doing - 17 oktober 2014

  […] niet zomaar friet. Nee friet van de aardappels uit Cees zijn tuin. Trouwe lezers kennen Cees. Cees speelt een beetje God en maakt dus ook nog eens goddelijke friet. En om het allemaal nog gezonder te maken zit daar ook […]

 8. 1,2,3,4, veif. Dit is Design Thinking by Doing Verhaal nummer 726/1.111 | Design Thinking by Doing - 9 april 2015

  […] De biologische basilicum van Albert Heijn. Toch maar eens aan Cees de Vries vragen of hij die niet kan gaan verbouwen in zijn […]

 9. Real Deal. Dit is Design Thinking by Doing Verhaal nummer 742/1.111 | Design Thinking by Doing - 25 april 2015

  […] eenvoudige maaltijden. Nog beter voelt het om je producten direct bij de bron te halen of zoals Cees zelf te verbouwen maar dan had God toch echt 9 dagen in een week moeten […]

 10. Pluk de Stad | Design Thinking by Doing - 13 juni 2018

  […] had? Heb je wel eens gekookt met ingrediënten die je zelf ‘plukte’ of zelf verbouwde? Zoals Cees? Ooit  had ik samen met twaalf Summerschool studenten een workshop Symfonie bij Valerie Op het Dak […]

Geef een reactie

%d