doet ie het of doet ie het niet

7 mei

7.30

Vandeweek reed ik met mijn goede Zuid Afrikaanse vriend Rory uit Calitzdorp naar George in zijn oude bakkie. We gingen een dagje naar de sloop. Lekker snuffelen op zoek naar scrap. Rory maakt de meest fantastische kunstwerken van materialen van de sloop. Kijk maar:

foto

Onderweg begon het te  regenen en ik vond dat het wel erg lang duren voordat ie zijn ruitenwissers aan deed.

We zagen echt geen hand voor ogen. Toen ik er iets van zei, vertelde Rory dat ze stuk waren. Enfin het ging nog harder regenen en ik stak mijn hoofd uit het raam om Rory aanwijzingen te geven. We reden namelijk op de Robertson pas met hier en daar een afgrondje. 10 minuten later en zeiknat stak ik mijn hoofd weer naar binnen. Het was minder hard gaan regenen en er waren weer vangrails. Ik vroeg Rory hoe lang de ruitenwissers al stuk waren.

‘3 maanden.’ zei hij.

‘En heb je ze al een keer geprobeerd?, vroeg ik. Ik rijd namelijk Alfa Romeo en die gaat soms uit zichzelf weer dingen doen die voorheen kapot waren. Ik vertelde Rory dat en zelfs dat deed hem niet de ruitenwissers proberen. Ze deden het niet.  3 maanden geleden had iemand met verstand van auto’s er naar gekeken. Dus.

Ik kon mijn nieuwsgierigheid inmiddels niet meer bedwingen en gaf een slinger aan de ruiterwisser handel. En ja hoor net als bij mijn oude Alfa deed ook deze oude dame weer gewoon wat van ze gevraagd werd: de ramenwassen.

Ik ga zo op weg naar de garage in Calitzdorp. Daar staat sinds gisteravond onze 34 jaar oude VW bus. Die hield er gisteravond op 120 kilometer van Calitzdorp op weg naar Kaapstad mee op.

foto (1)

Ik hoop dat Marthinus van Calitzdorp Herstelwerke  haar wel aan de praat krijgt. Mij lukte het niet. En geloof me ik heb van alles geprobeerd.

Ja ook de ruitenwissers.

8.34

‘Maar wat heeft dit nu met design thinking te maken? zei mijn pa daarnet aan de keukentafel. En dat is een goede vraag.

Een design thinker bekijkt het probleem niet alleen vanuit de techniek maar ook vanuit de context. Hij zoomt uit en kijkt naar de omgeving. Waar staat de auto? Hoe vaak wordt ie gebruikt? Hoe vaak regent het?

Ik kom net van mijn vriend Rory en liet hem mijn post van vanochtend zien. Hij was er inmiddels achter gekomen hoe het kwam dat de ruitenwissers het toen weer ‘uit zichzelf” waren gaan doen. De ruitenwissers waren aan de ruit vastgeplakt. Hij staat namelijk altijd onder een boom voor de deur stond die een soort lijm op de ruitenwissers had achter gelaten. Door de regen was de lijm opgelost en daarmee het probleem.

One Response to “doet ie het of doet ie het niet”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Ken jij zenoemenhetdesignthinking? | Design Thinking by Doing - 26 januari 2014

    […] doet ie het of doet ie het niet […]

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: