Goed idee!

16 feb

naardemaan

Afgelopen donderdag was ik juryvoorzitter bij de SpinAwards voor de categorie Jong Talent. En waar was jij deze week jurylid voor? Wat heb jij je GO moeten geven of heb je resoluut afgewezen? En heb je toen goed feedback kunnen geven zodat de ander verder kon en er wat van geleerd heeft? Vaak als je een idee moet beoordelen weet je heel snel of iets is of niet. Binnen een fractie van een seconde heb je zoiets van WOW…….of niet. Maar het kan vaak beter. Maar hoe pak je dat nu aan? Toen de SpinAwards vroeg of ik juryvoorzitter wilde worden heb ik Marieke Kooijmans gevraagd of ze me daarbij wilde helpen. Marieke is afgestudeerd aan de HKU en haar master ging over het effectief managen van de idee selectie bij groepen. Want dat is precies wat we moesten doen. Met 6 M/V de ideeen van jonge talenten beoordelen zodat we winnaars konden kiezen op basis van relevante criteria…..en feedback konden geven om het NOG beter te maken.

Het eerste criterium was WOW. Een ervaren jury moet vertrouwen op zijn intuïtie. Het onbewuste is razendsnel en oneindig groot. Als het niet WOW was werd het idee niet meegenomen in het juryberaad. Vervolgens beoordeelden we het op 3 criteria:

Creativiteit (max 15 punten)

Inhoud ( max 12 punten)

Haalbaarheid (max 9 punten)

Binnen de  3 criteria werd weer onderscheid gemaakt tussen verschillende factoren. En dat werkte uitstekend. We kwamen unaniem tot een winnaar en bij gelijkheid gaf Creativiteit de doorslag, want de SpinAwards is uiteindelijk een creatieve prijs.

Ik zie het model als een verbetering van het SUCCES model dat ik voorheen vaak gebruikte om ideeen te beoordelen. Het komt uit het boek van Dan en Chip Heath (De plakfactor). Het boek gaat over waarom sommige ideeen blijven hangen en doorverteld worden en sommige niet. Welke hebben SUCCES en welke niet?

Simple. Is het idee simpel. Begrijp je het.

Unexpected. Onverwachts, als een goede mop. Verras mensen

Concrete. Is het zo concreet dat mensen het kunnen onthouden.

Credible. Is het geloofwaardig en past het bij de afzender.

Emotional. Is het in staat om mensen te raken.

Story. Verpak het in een verhaal zodat mensen het door kunnen vertellen.

In hun boek halen ze het voorbeeld van president John F. Kennedy aan. In 1963 zei hij de beroemde woorden:

“Let’s put a man on the moon and return him safely by the end of the decade.”

Hij kreeg er een heel land achter. Iedereen had het er over.

Als hij een “echte” politicus was geweest had ie het zo gezegd:

“Our mission is to become the international leader in the space industry through maximum team-centered innovation and strategically targeted aerospace initiatives.”

Was het dan een SUCCES geworden? Had men dat savonds doorverteld in de kroeg?

Loop naar de maan had men dan gedacht.

 

 

One Response to “Goed idee!”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Ken jij zenoemenhetdesignthinking? | Design Thinking by Doing - 27 januari 2014

    […] Goed idee! […]

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: