Ken je het verhaal van de medewerker die bij zijn baas moest komen omdat ie een Kapitale foud had gemaakt? Het is een mooi voorbeeld van hoe wij met fouten omgaan. De desbetreffende medewerker had een fout gemaakt die de zaak zo’n € 100.000 had gekost en moest zich verantwoorden bij zijn baas. Hij had zijn spulletjes al bij elkaar gepakt want hij dacht dat ie meteen kon vertrekken. Met lood in zijn schoenen, trillende knieen en een brok in zijn keel opende hij de deur van het kantoor van zijn directeur. “Zo meneer Noltee,” vertel eens, “Hoe is dat zo gekomen?” Met zachte stem vertelde hij de historie van zijn Kapitale Foud. Na de uitgebreide toelichting antwoordde de directeur: “En wat heb je er van geleerd?” De medewerker gaf een uitgebreid verslag van de verbeter punten en acties die hij in de toekomst anders zou doen. Maar die toekomst zal wel bij een ander bedrijf zijn, dacht hij.
Na een eindeloos lange stile van 15 seconden antwoordde de directeur: “Ja. Je kunt gaan.”
“Ja. ik begrijp het meneer.” en stond op.
“Nou. Ik denk het niet. Je kunt weer naar je werkplek gaan.” zei de directeur.
“Ontslaat u mij niet dan?” zei de medewerker. “Nee….natuurlijk niet.” zei de directeur. “Ik heb net € 100.000 in je geinvesteerd.”
We maken allemaal fouten. Maar als we die maken met de goede bedoelingen kunnen daar hele waardevolle en vernieuwende dingen uitkomen. Was Columbus niet op weg naar het Oosten? En was de Post-It niet een mislukking?
Een van mijn favoriete creatieve technieken is om dingen expres fout te laten gaan en dat dan als uitgangspunt te gebruiken voor originele ideeen. Hoe pijnlijker hoe beter.
Please try this at home…..and work.
Geef een reactie