De O van brainstOrm

6 feb

osborn.001

Design Thinking bestaat uit een aantal fases. Je begint met een uitdaging. Die ga je verkennen. Dan formuleer je een uitdagende vraag en  ga je ideeen bedenken. Vervolgens maak je keuzes, prototype je die je test en implementeert. Ideeen bedenken is een belangrijk onderdeel van design thinking. Sommige noemen het brainstormen. En je weet precies wat dat is, brainstormen. Toch?

De afgelopen 10 jaar vraag ik regelmatig onvoorbereidde slachtoffers of ze me kunnen vertellen wat een brainstorm is. “Tuurlijk”, zeggen ze dan. Eerlijk waar, ik ben nog NOOIT iemand tegen gekomen die het weet (en ex studenten van mij vraag ik natuurlijk niet). Terwijl IEDEREEN denkt dat ie het weet.

Het meest voorkomende antwoord is het volgende:”Nou. Je gaat bij elkaar zitten en je roept allemaal hele gekke ideeen. “Alles mag.”

Lijkt dat een beetje op het antwoord wat jij in je hoofd had? Mijn antwoord is dan altijd: “Ja, heel goed en dan?” “Hoezo en dan?”

Een brainstorm is een gestructureerde groepsactiviteit waarbij je de idee ontwikkeling loskoppelt van de idee selectie. Je gaat dus eerst ideeen bedenken en dan pas kiezen. In die eerste fase stel je je oordeel uit en probeer je zoveel mogelijk op elkaars ideeen mee te liften. Je bent positief en enthousisiast. Je kabouter mag je thuis laten en van elkaars schouder schieten. De activiteit  wordt in het  ideale geval begeleid door een facilitator die ervoor zorgt dat men zich aan de regels houdt en de energie hoog houdt. Er bijvoorbeeld een creatieve denk techniek tegenaan gooit als hij of zij ziet dat men vastloopt. Zo’n facilitator zorgt er ook voor dat degene met de grote mond netjes zijn  beurt afwacht en die azijnpisser dat maar lekker op het toilet doet. En hij zorgt er voor dat ALLES wordt genoteerd…..leesbaar.

Een hele goede facilitator weet ook dat je af en toe een break moet inlassen om je onbewuste aan het werk te zetten. Die is namelijk 200.000 keer sneller en oneindig veel groter. Dus dom als je daar geen gebruik van maakt. Dat kan door even naar buiten te gaan, een simpel spelletje te spelen of gewoon heerlijk naar de wolken te staren. Douchen schijn t helemaal top te zijn. Vergeet je watervaste notitieblokje niet.

Het schijnt dat de beste ideeen tussen nummer 25 en 35 zitten. Dus het heeft niet zoveel zin om mensen meer dan 50 ideeen te laten bedenken.

En als je er allemaal  50 hebt DAN pas ga je kiezen. Daarover later meer.

En wie dit allemaal bedacht heeft? Alex Osborn. Hij bedacht in de jaren 50 de term en het principe  van de brainstorm. En wetenschappelijk onderzoek heeft inmiddels aangetoond dat het  nog betere ideeen oplevert als je de deelnemers eerst individueel laat nadenken. Dus eerst alleen en dan pas samen…..met een facilitator.

Mocht je die zoeken: 06 24965000

Geef een reactie

%d