BKE Rene 2

12 jun

bkerene2.001

Dit is een vervolg op mijn post van vorige week over mijn Basis Kwalificatie Examinering (BKE) die docenten opleidt tot toetsexperts.

De 280 eerstejaars HKU Kunst en Economie studenten zijn in groepen ingedeeld, weten wat ze te doen staat en komen op dinsdag met hun plastic tas op school waarop ze bij binnenkomst een papieren vodje krijgen wat ze die week gebruiken als een paspoort.

UNDESIGN2016_paspoort.001Na het bijwonen van colleges en afronden van opdrachten ontvangen de studenten een stempel op hun paspoort en uit de groep studenten met de meeste stempels werden 10 ‘winnaars’ getrokken die naar het What Design Can Do Congres mochten. Een prachtige prijs die normaal zo’n € 100 kost. Ook de begeleiders kregen vrijkaarten voor het congres.

Regelmatig gebruik ik het ‘paspoort’ principe bij meerdaagse, verschillende onderdelen bevattende programma’s en ben elke keer weer verbaasd hoe goed zo’n simpel beloningssysteem werkt. Het plaatje van juf van de lagere school werkt blijkbaar ook (of nog steeds) voor eerstejaars HBO studenten.

Moeilijkheid vorig jaar was dat door ruimte gebrek de groep opgedeeld werd in even en oneven groepen waardoor niet iedereen tegelijk het begin en afsluitcollege volgde. Dit jaar is er de beschikking over een grote collegezaal waar wel iedereen in past wat veel meer rust bij de studenten en begeleiders zal geven.

Enfin. Tijdens dit seminar leren de studenten dat in deze onvoorspelbare wereld mensen het uitgangspunt zijn voor menselijke oplossingen door stapsgewijs en samenwerkend hun creatieve vertrouwen te vergroten. De leerlingen volgen hierin de stappen van het Tripple Diamond Design Thinking model.

Gebruikmakend van het Tripple Diamond Model, leren de studenten stapsgewijs en in teamverband tot een oplossing te komen om de opvang en integratie van vluchtelingen in stedelijke gebieden te verbeteren. Hun oplossing wordt verbeeld in de vorm van een stopmotion filmpje.

De filmpjes worden aan het eind van de week gepresenteerd. 40 (40 x7=280) groepen tonen een 1-1.30 minuut durend stopmotionfilmpje aan een jury bestaande uit een team van 2 docenten en 2 professionals uit het werkveld.  De docenten beoordelen geen groepen die ze zelf hebben begeleid. De professionals zien alleen het eindresultaat. De professionals hebben ruime ervaring in  het beoordelen van creatief werk als creative en/of strategy director bij design/communicatie bureaus. Vooraf ontvangen de professionals een uitgebreide briefing waarin het programma wordt toegelicht.

Vorig jaar maakte ik gebruik van dit beoordelingsformulier:

stopmotion_beoordeling_UNDESIGN2016.001

Aan het eind van de beoordeling kwam er een teleurgesteld team naar me toe. Ze waren teleurgesteld omdat hun filmpje beoordeeld was met een dun zesje. Ze vonden het cijfer geen afspiegeling van het werk wat ze hadden verricht gedurende de week. Dat kon ik als begeleidend docent alleen maar beamen. Ze waren heel gedisciplineerd te werk gegaan en hadden alle deelopdrachten serieus aangepakt. In de bovenstaand beoordelingformulier  was echter alleen aandacht voor het eindresultaat, het stopmotion filmpje.

Dit jaar is mijn uitdaging dan ook hoe ik het proces onderdeel kan maken van de beoordeling zodat de beoordeling een niet alleen een reflectie is van het eindresultaat en zo beter aansluit bij het doel van de hoofdfase waar UNDESIGN onderdeel van is:

“De student is in staat om met gebruikmaking van creatieve tools te komen tot een dienst, product, concept of bedrijf dat sociale, economische of culturele (meer)waarde genereert en zet daarbij zijn gedegen kennis en ervaring met branding en storytelling in.”

De Toetscyclus. Stap 1. Het Basisontwerp.

De opleiding Kunst en Economie heeft als doel bij
 te dragen aan de kennis en kunde van ondernemerschap en management in de creatieve industrie.

De KE-professional is zich bewust van de context waarin zijn werk moet functioneren en ziet het belang van zijn bijdrage aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken (‘creation of value’), zoals het vluchtelingenprobleem in UNDESIGN.

UNDESIGN, aan het eind van jaar 1, is onderdeel van de hoofdfase van Kunst en Economie. De KE-professional kan bijdragen aan de ontwikkeling van het werkveld en de veranderende context. De KE-professional ontwikkelt in de KE-opleiding vijf competentiegebieden. Deze competentiegebieden stellen de afgestudeerde KE-professional in staat om sociale, economische of culturele (meer)waarde te leveren zowel binnen als (bijvoorbeeld in crossover situaties) buiten de bestaande culturele waardeketen. De competentiegebieden zijn onderverdeeld in een hoofdfase (jaar 1, 2) en de specialisatiefase (jaar 3, 4).

UNDESIGN in jaar 1 is onderdeel van het competentiegebied Art and Creation:

Hetgeen terugkomt in het vorig jaar geformuleerde leerdoel van Undesign;

De student kan bepaalde creatieve werkvormen inzetten bij het oplossen van diverse vraagstukken.

Dit grote omvangrijke leerdoel zou ik dit jaar willen onderverdelen in een aantal concretere, op het Tripple Diamond Model, gebaseerde leerdoelen. En deze met de begeleiders en studenten aanscherpen.

Wordt vervolgd.

2 Responses to “BKE Rene 2”

Trackbacks/Pingbacks

  1. BKE RENE 3 | Design Thinking by Doing - 1 juli 2017

    […] post is een vervolg op deze en […]

  2. BKE END | Design Thinking by Doing - 4 juli 2017

    […] BKE RENE 2 […]

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: