Van Ego naar Lego

1 sep

1september.001

De afgelopen dagen sprak ik in Parijs met Theo van Doesburg en Piet Mondriaan. Ik wilde weten waarom ze in ooit met De Stijl begonnen waren en waarom er 7 jaar later een einde was gekomen aan hun samenwerking. De vragen uit de gesprekken kwamen voort uit het model van Mihaly Csikszentmihaly. Op basis van hun antwoorden maakte ik een advies en vandaag deel ik met jullie de workshop die ik voor ze bedacht;

Agenda 2,5 uur durende workshop: Van Ego naar Lego.

Allereerst vertrekken Theo, Piet en ik naar New York, naar Columbia University waar Dewey les geeft.

We lunchen, maken kennis en vertrekken daarna naar Dewey’s lab op de uni waar de workshop plaatsvindt.

14.00 – 14.30: Dewey

Introductie en uitleg van de opdracht door Dewey; bouw een kunst klaslokaal voor 10 jarige leerlingen geïnspireerd door de theorie van Dewey en gebaseerd op de gezamenlijk Kennis van Theo en Piet.

14.30 – 14.40: Cor

Uitleg en uitreiking van meer dan voldoende rode, gele, blauwe, witte, zwarte, grijze Lego steentjes en Lego leerling poppetjes en Lego leraar poppetjes. Zie bijlage 3 voor de motivatie van het gebruik van Lego; het verslag van een Lego Serious Play workshop die ik zelf onlangs volgde.

14.40 – 14.45: Cor

Opwarming oefening met Lego. Piet en Theo krijgen allebei precies dezelfde Lego steentjes inclusief een mannetje en moeten in 2 minuten elk een toren bouwen, gebruik maken van alle onderdelen. Ze krijgen vervolgens elk een minuut om hun toren toe te lichten. Waarbij ik kort vragen zal stellen.

14.45 – 15.30 Cor

Bouwen kunst lokaal door Theo en Piet.

15.30 – 15.35

Presentatie prototype door Theo en Piet aan een groep zes 10 jarigen leerlingen.

15.35 – 16.00

DasArts feedback sessie o.l.v. Cor.

Na de presentatie en uitleg van het prototype stuur ik Theo en Piet 5 minuten de gang op om de zes leerlingen in tweetallen ‘stoom af te laten blazen’. Ze mogen daarbij alles zeggen. Vervolgens stel ik ze twee vragen en vraag ze ieder voor zich in stilte het antwoord op een los plaatje te schrijven.

Vraag 1: Wat werkt er voor je in dit kunst klaslokaal ontwerp?

Vraag 2: Waar heb je behoefte aan als kunstenaar als jij in dit kunst klaslokaal zou moeten werken?

Ik vraag Piet en Theo vervolgens terug en laat de zes leerlingen een voor een voorlezen ‘wat voor ze gewerkt heeft’. Piet en Theo mogen hierbij niet reageren. Na elke leerling vraag ik of er leerlingen zijn die hetzelfde hebben en noteer en turf e.e.a. op een groot vel. Als iedere leerling is geweest herhaal ik e.a.a. met de antwoorden op de vraag ‘waar ze behoefte aan hebben’ en noteer en turf e.e.a. op een groot vel.

Als laatste vraag ik de leerlingen of ze nog tips hebben voor Piet en Theo en deze eventueel, weer in stilte, op een los velletje op te schrijven en bij mij in te leveren. Vervolgens instrueer ik de leerlingen door middel van een handdruk afscheid van Piet, Theo, John en mij te nemen en de ruimte te verlaten.

16.00 – 16.30 Bespreken feedback.

Verwachtingen.

Ik hoop dat de workshop de heren zal laten inzien, en vooral ervaren, dat snel prototypes maken en daar positieve feedback op ontvangen een leuke en waardevolle manier is om mensgericht te ontwerpen. Dat ze ervaren dat doen het denken verder brengt. En dat gelijkwaardigheid in samenwerking ook betekent dat je de gebruiker betrekt in je proces.

Om een betere toekomst te bouwen moet je samen vragen, kijken, luisteren, leren en ……opnieuw beginnen.

 

 

 

One Response to “Van Ego naar Lego”

  1. els 1 september 2016 at 3:34 PM #

    CORrect 😉

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: