Er is er een jarig hoera hoera

7 jan

erisereenjarig_988.001

Dat kun je wel zien dat ben ik niet.

Toch vertel ik mijn studenten al jaren dat ik in december jarig. Het schoolrooster is niet alleen bepalend voor het onderwijs maar dwingt mij zelfs te liegen over mijn geboortedag. Maar waarom zou ik liegen over wanneer ik geboren ben. Ja dat zeg ik net. Omdat dat roostertechnisch beter uitkomt. En nu je mond dicht, recht zitten en verder lezen.

Het is namelijk zo.

Ik geloof dat spel de belangrijkste en meest krachtige, aangeboren vaardigheid is om je te ontwikkelen en dingen te veranderen. Ik geloof dat als we het onderwijs en business meer in zouden richten als een spel we niet alleen succesvoller maar ook gelukkiger zullen zijn. Dat onderwijs stuk ben ik aan het onderzoeken sinds ik door Gabrielle Kuiper gevraagd werd om les te komen geven op HKU. Ik had nog nooit een collegezaal van binnen gezien maar toch vroeg ze mij om les te komen geven op HKU. Zij belde me een dag nadat ik een college had gegeven over “Inspiratie”. Dat had een collega bij het reclamebureau waar ik werkte aan me gevraagd toen hij op het laatste moment verhinderd was. De avond voor het college was ik met mijn camera voor mijn boekenkast gaan staan en trok er half de boeken uit waar ik ter plekke, weer, geïnspireerd door raakte. Ik fotografeerde de covers en zette deze in een Keynote en liet die zien met mijn verhaal wat mij zo inspireerde in die boeken. Die avond na het college stuurden drie studenten Gabrielle Kuiper een mail, of ik geen les kon komen geven op HKU. De ochtend erna belde Gabrielle Kuiper dus met die vraag: “Cor, zou je les willen geven op HKU?” Dat wilde ik wel. Je moet wat als werkloze waterbakker. Dat lesgeven bestond uit 6 colleges van 90 minuten aan tweede jaars HKU Kunst en Economie studenten. Ik deed dat op basis van het boek van Daniel Pink, “Een compleet nieuw brein”, dat ik toen aan het lezen was en sindsdien op de verplichte literatuurlijst staat van HKU. Dat kwam heel goed uit want in dat boek beschrijft Pink de 6 rechter hersenhelft vaardigheden die wij hier in het Westen moeten ontwikkelen om producten en diensten te ontwikkelen die mensen emotioneel raken;

1. Empathie, je kunnen inleven

2. Symfonie, combinaties kunnen maken

3. Verhaal, een verhaal kunnen maken

4. Design, niet alleen iets dat werkt maar ook iets moois kunnen maken

5. Humor, spel en plezier kunnen inzetten

6. Zingeving. Betekenis kunnen toevoegen.

En het laatste college in december ging over empathie, je kunnen inleven. En om die vaardigheid te trainen lieg ik dus al jaren over mijn geboortedag want ik wil dat ze voor mij een speciale zelfgemaakte verjaardagskaart maken en die naar mijn huisadres sturen:

kaartenEM2_2015

Het was weer fijn niet jarig te zijn.

 

 

One Response to “Er is er een jarig hoera hoera”

  1. The preacher, the rebel and the kid. 7 januari 2016 at 11:26 AM #

    Er is er geen jarig dus.

    Met vriendelijke groet,

    Sikko Gerkema

    Strategie, concept & copy +31 621218405

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: