Een tegel aan de wand.

20 dec

Schermafbeelding 2015-12-20 om 09.06.15

Eigenlijk wil ik direct verder in het boek wat ik gisteren kocht en binnen 10 minuten alweer weg gaf als Kerstcadeau aan een kunstliefhebbende vriend. De Bengel keek me vreemd aan toen ik 20 minuten later weer met hetzelfde boek in de rij stond. (Het doet me denken aan die keer dat ik mijn eerste Fink CD kocht.) Ik ben eigenlijk wel benieuwd wat zijn gedachten waren. Dacht hij dat ik CORsakov had, een vroege vorm van Alzheimer, het boek verloren was of het al uit had en ik liever geen gelezen boeken in mijn boekenkast heb staan. Dat laatste zou veronderstellen dat ik wel heel snel zou kunnen lezen. Helaas, dat is niet zo. Na weer twee boeken te hebben aangeschaft na de plechtige belofte een hek om mijn boekenkast te zetten voor mijn afstuderen, liep ik doodleuk De Bengel uit met weer twee nieuwe aanvullingen op de literatuurlijst van mijn master kunsteducatie. Kan iemand me tegenhouden aub? Kan ik het kopen van boeken niet gewoon een half jaar uitstellen?

Ik schreef gisteren over uitstellen. Volgens Moniek Tersmette het mooiste wat ze in lange tijd gelezen had:

“You can only stop making sense if you started making sense. So don’t Just Do It, Just Start”

Dankjewel Moniek.

Deze is voor jou:

Schermafbeelding 2015-12-20 om 08.30.34

En voor degene die wel gewoon boeken mogen kopen:

watiseenkunstenaar

“Daar waar Will Gompertz  ophoudt, gaat Sarah Thornton verder: waarom is moderne kunst, kunst? Een briljante inkijk in de kunstwereld aan de hand van de belangrijkste hedendaagse kunstenaars van dit moment

Sarah Thornton volgde jarenlang 33 beroemde kunstenaars en was tijdens haar bezoeken aan hen als een vlieg op de muur. Ze ontmoet de politiek geëngageerde Ai Weiwei voor en na zijn gevangenschap, en ze spreekt met Jeff Koons over zijn rijke klanten in Londen, Frankfurt en Abu Dhabi. De lezer maakt verder kennis met andere wereldberoemde kunstenaars, onder wie Damian Hirst, Marina Abramović, Cindy Sherman en Lena Dunham. Waarom maken zij kunst en wat betekenen hun kunstwerken?

In Wat is een kunstenaar? stelt Thornton de vraag of een kunstenaar bij uitstek een onder­nemer is of het kunstenaarschap juist een roeping is. Is het een filosofische bezigheid of is het puur vermaak? Thornton is de perfecte gids, die de­ wereld van de moderne kunst voor iedereen­toegankelijk maakt.

Na het lezen van Wat is een kunstenaar? wordt de kunst waar je eerst je schouders voor ophaalde opeens bijzonder interessant en vermakelijk.”

Maar dan moet je wel eerst het boek lezen. Ik ben op blz 98 van de 427 en stel mijn oordeel nog even uit. Ik hoef er in ieder geval niet mee aan te komen bij de 10/11 jarigen waar ik vorig jaar mijn spel Mijn Mondriaan testte.

Het andere boek is van een van mijn favoriete schrijvers Alain de Botton;

kunstalstherapie

Waarvan de Volkskrant zegt:

“Had Alain de Botton het maar bij observaties van gedrag gehouden. Maar hij maakt zijn onderwerp instrumenteel als de cijfers in een rekensom, en negeert daarmee de essentie van kunst. Hoe moeilijk het ook is uit te leggen of verdedigen: juist omdát kunst ontsnapt aan vaste omlijningen, kan het kunst zijn. Het is het altijd meer dan het is.

Wat een welkom provocatief boek had kunnen zijn, blijft steken in een dwingend pleidooi voor verbetering van het ego.

Naast het boek Kunst als therapie is er ook een website en app van De Botton: artastherapy.com.”

Ik ben inmiddels weer zover afgedwaald van waar ik eigenlijk over wilde schrijven dat ik dat maar weer uitstel tot morgen en deze therapeutische schrijfsessie afsluit met een laatste tegeltje voor Moniek:

Schermafbeelding 2015-12-20 om 09.01.15

 

 

2 Responses to “Een tegel aan de wand.”

  1. Els 20 december 2015 at 10:36 AM #

    Maar….. wat is jouw mening over het boek Kunst als therapie…wat de Volkskrant schrijft…..ach…..

  2. Walter 20 december 2015 at 12:52 PM #

    Je bent onderweg!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: