De zon van onderen.

10 dec

zonderen_960.001

Tijdens een presentatie van Jeroen Everaert hoorde ik voor het eerst over het project Dobberend Bos. Dobberend Bos is een idee van kunstenaar Jorge Bakker (Columbia, 1973).  Jeroen kwam het tegen op een eindexamenexpositie.

dobberendbos

De in Nederland wonende en werkende “Onderwerper”, zoals Jorge Bakker zichzelf noemt, staat vooral bekend om zijn sculpturen en installaties met een architectonische inslag. Zij maken vaak onzichtbare eigenschappen van elementen als water en wind zichtbaar. Zijn installatie ‘In Search Of Habitus’ bestaat uit een met water gevuld aquarium en drijvende dobbers met daarop schaalmodel bomen. Deze dobberende miniatuur bomen dobberen losjes op en over het water, hierbij vragen oproepend over de relatie tussen de stadsmens en de natuur en hoe beide zich verhouden tot elkaar en de wereld om hen heen.

Jeroen Everaert (kunstproducent Mothership & Brotherhood), Anne van der Zwaag (Kunsthistorica en cultureel ondernemer) en Jurgen Bey (Dutch designer) kwamen met het idee om het idee van Jorge Bakker in het echt te gaan uitvoeren.

Schermafbeelding 2015-12-10 om 12.50.17

En dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan, want welke boom kan er op het water groeien? Het gaat daarbij niet zozeer om het groeien van de wortels maar om de reflectie van het water op de onderkant van de bladeren. Normaal gesproken valt er natuurlijk alleen direct zonlicht op de bovenkant van de bladeren. Menig geteste boom liet dan ook het loodje. Wat een leuke dobber woordgrap is maar het team bijna van kopje onder ging.

Na maanden van testen vonden ze een boom die tegen de zon van onderen kon; de Hollandse Iep.

Dus als Martin de Koning volgend jaar weer Drone foto’s maakt van de Veerhaven. Zien we niet dit:

DJI_0832

Maar dit:

dobberendbos

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: