De Happiness Architect.

10 okt

happinessarchitect_896.001

Gisteren zag ik de documentaire Getting Frank Gehry over de architect van het mooiste gebouw wat ik ooit gezien heb; het Guggenheim in Bilbao. Dagenlang heb ik rond het gebouw gestruind in combinatie met het lezen van Alain de Botton’s “De Architectuur van Geluk”. En als je geluk zou definiëren als; je goed en je slecht kunnen voelen, maar voelen dat het klopt in een context van groei, dan noem ik Gehry DE Happiness Architect. Gehry bouwt niet alleen hele mooie gebouwen, zijn gebouwen dragen ook daadwerkelijk bij aan het geluk van de mensen die er in wonen, werken of gewoon even van genieten, zoals ik in april dit jaar. Hoewel er critici zijn die zeggen dat 50% van de mensen zijn werk mooi vinden en 50% lelijk. Mooi of lelijk, Gehry heeft inmiddels een reputatie opgebouwd van architect die het onmogelijk mogelijk maakt. Wie 20 jaar geleden had gezegd det er 500 miljoen toeristen naar Bilbao zouden gaan om een Gehry te bekijken/bezoeken zou compleet voor gek verklaard zijn.

Gehry maakt het onmogelijk mogelijk en dat werd gisteren heel duidelijk gemaakt door een jongeman die zittend naast zijn beeldscherm de plekken in het nieuwe gebouw van Gehry in Australie toonde die volgens het bouwtechnisch rekenprogramma ONMOGELIJK waren om te maken: het UTS gebouw in Melbourne. Ze waren rood gekleurd en er was aardig wat rood. Menig architect zou er het schaamrood van op de kaken krijgen maar Gehry heeft inmiddels een groep mensen om zich heen verzameld die ook geloven dat het onmogelijk mogelijk is.

De mooiste scene uit de documentaire (Getting Frank Gehry draait ook nog morgen  om 16.15 in Lanteren/Venster Rotterdam) is die van de metselaar die vertelt dat hij voor het eerst in zijn leven met plezier naar zijn werk komt. Hij is een van de vele metselaars die de 320.000 stenen op  de rood aangegeven, onmogelijke plekken moet metselen. Hij is voor het eerst van zijn leven uitgedaagd door een uitdaging die in balans is met wat hij weet, kan, wil en gedaan heeft. Flow noemt Mihaly Csikszentmihalyi dat en dat is wat er in de gebouwen van Gehry zit; FLOW.

gehry_uts gehry_uts2

En wil je weten hoe dat werkt Flow en Happiness?

2 Responses to “De Happiness Architect.”

  1. Mariélle 12 oktober 2015 at 8:14 AM #

    Aan de ene kant verdrietig dat de metselaar nu pas voor t eerst met plezier naar zijn werk gaat! Voor hoeveel mensen geldt dat niet…. En de betekenis als dat wel kan omdat je echt uitgedaagd wordt. Wow!

Trackbacks/Pingbacks

  1. brik brick | Design Thinking by Doing - 11 oktober 2015

    […] Gisteren en eergisteren zag ik 4 films op het Archtitecture Film Festival Rotterdam (AFFR) in LantarenVenster; […]

Geef een reactie

%d