Beter dan Ben

9 okt

beterdanbed_896.001

Afgelopen week keek ik de laatste twee afleveringen van Chef’s Table, de Netflix documentaire serie over 6 wereldberoemde chefkok’s. En als je iets wilt leren over creativiteit dan is de serie zeker de moeite waard. Uit het rapport spencer claxton douglas van Spencer, Lucas en Claxton komen 5 aspecten naar voren die je creatief vermogen bepalen;

nieuwsgierigheid

verbeeldingskracht

discipline

vasthoudendheid en

samenwerken.

In de aflevering van de Nieuws Zeelandse Chefkok Ben Shewry vertelt hij over de dinsdag. In het verleden de rustigste dag van de week. Dus wat deed Ben, hij ging op dinsdag experimenteren. Hij ging nieuwe gerechten maken die hij nog nooit gemaakt had. Snel werd de dinsdag goed bezocht en nu behoort zijn restaurant Attica tot de 50 beste van de wereld. De Topchefs uit de serie scoren allemaal hoog op bovenstaande 5 aspecten en dagen zichzelf constant uitdagen uit om beter te worden. Te groeien in wat ze weten, wat ze willen, wat ze kunnen en wat ze doen. Wat verder mooi naar voren komt is dat ze allemaal doen waar ze echt in geloven en dat dat vaak voortkomt uit hun roots en tradities.

Wij aten thuis een keer per week zelfgemaakte friet. Toen mijn moeder 4 jaar geleden overleed erfde ik haar frietpan en nodigde ik haar vriend Cees uit om een keer per week bij mij friet te komen eten. Nu hebben we de rollen omgedraaid. Ik eet elke woensdag friet bij Cees. (als ie niet iets anders lekkers uit zijn eigen tuin heeft gemaakt). Afgelopen woensdag was het weer friet van aardappels uit eigen tuin met appelmoes en een salade van het laatste kleine kropje sla met een tomaatje en een komkommertje en peertjes, allemaal uit de tuin van Cees. Ben en Cees zijn topcreatieven:

Schermafbeelding 2015-10-09 om 06.59.28

Schermafbeelding 2015-10-09 om 07.20.54

Maar wat maakt Ben nu beter dan Ben?

Wil je de komende dagen kijken naar een ander domein waar creativiteit hoogtij viert?

Ga dan naar het Architectuur Film Festival in LantarenVenster in Rotterdam met oa een film over Zaha Hadid.

“Zaha Hadid roept altijd sterke reacties: ze is visionair, koppig en tegelijkertijd charmant en extravagant. De succesvolste vrouwelijke starchitect wordt in deze fijne documentaire verrassend zorgvuldig geprofileerd.”

En vandaag om 13.15 Where architect live. “Waar de architect zelf woont zegt veel over zijn/haar visie op wonen. Korte films van acht architecten in hun woningen of werk-woningen. Een ding is zeker: ze houden van werken en kunst.”

2 Responses to “Beter dan Ben”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Waarom ik niet blog - Elja Daae - 17 december 2015

    […] vriend Cor zegt daarover dat creativiteit bestaat uit 5 […]

  2. De kracht van gewoonten - Elja Daae - 23 september 2016

    […] Cor noemt zelf zijn dagelijkse blog ‘de dagelijkse verbeelding van zijn nieuwsgierigheid’. Hij refereert daarmee aan de elementen van creativiteit: […]

Geef een reactie

%d