Salarisverhoging. Dit is Design Thinking by Doing Verhaal nummer 863/1.111

3 sep

salarisverhoging_863.001

Ken je dat, dat je een boek aan het lezen bent en het zo interessant vindt dat je soms een uur over een pagina doet omdat het ene interessante feit of inzicht na het andere je vervolgens minutenlang in de vage verte doet staren. Of dat je zo gegrepen bent door het onderwerp en het gewoon echt wilt begrijpen maar de materie soms best lastig is dat je denkt “Ik lees het nog een keer, en nog een keer, en nog een keer?”

Ik ben “bezig” in/met zo’n boek; Ons feilbare denken van Daniel Kahneman. Ik ben inmiddels in het tweede katern beland. Ik heb het boek in 4 stukken ‘gesneden’ zodat ik niet elke keer die dikke pil hoef mee te slepen in de trein en op de fiets. Een geweldig idee van Marleen maar dat is een ander verhaal.

In het hoofdstuk over referentie wordt uitgelegd dat onze gedachten en gedrag worden beïnvloed door prikkels waaraan je  nauwelijks aandacht schenkt of waarvan je je geheel niet van bewust bent.

“De kracht van willekeurige referentieniveaus is op verschillende verontrustende manieren aangetoond. Duitse rechters met meer dan 15 jaar ervaring lazen eerst een beschrijving van een vrouw die opgepakt was voor winkeldiefstal en wierpen vervolgens verzwaarde dobbelstenen, zodat het resultaat altijd 3 of 9 was. Zodra de dobbelstenen uitgerold waren, werd aan de rechters gevraagd of ze de vrouw zouden veroordelen tot een gevangenisstraf die (in maanden)  hoger of lager was dan het aantal ogen. Tot slot moesten ze de exacte straf voor de dievegge vaststellen. De rechters die een negen hadden gegooid, zouden haar 8 maanden hebben opgesloten; de rechters die 3 hadden gegooid, kozen voor een straf van 5 maanden.”

Dus mocht je binnenkort salarisbesprekingen hebben neem dan een setje verzwaarde dobbelstenen mee, laat je baas gooien en vraag vervolgens of je meer of minder dan het aantal ogen maal €100 (€1.000 , €10.000 of als je bankier bent €100.000) loonsverhoging krijgt.

En als je zoon of dochter opeens een paar dobbelstenen tevoorschijn tovert tijdens de zakgeld besprekingen, gooi dan nog een keer en nog een keer en nog een keer.

Succes en/of sterkte.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: