Cool need want. Dit is Design Thinking by Doing Verhaal nummer 818/1.111

13 jul

coolneedwant_818.001

Soms koop je dingen die je cool vindt, niet nodig hebt maar toch heel graag wilt hebben. Ik weet nog goed dat ik in 1998 een half uur voor sluitingstijd vanuit Dordrecht naar Correct in Rotterdam racede om een Apple Newton te kopen. Ik had mezelf wijsgemaakt dat ik echt een betere versie van mezelf zou worden als ik de belachelijk dure personal digital assistant van Apple zou hebben.

newton

Je kon er zelfs mee op het scherm schrijven en zou dan je handschrift herkennen. Nu is dat een hele uitdaging met mijn handschrift maar zelfs als ik op mijn allernets schreef, en dat was heel netjes, reageerde mijn Newton als een bejaarde met Alzheimer en Korzakoff; geen enkele herkenning. Een van de redenen waarom ik de Newton wilde hebben was dat ik zo’n slechte typer ben maar nu was ik 4 keer zo lang bezig om mijn handschrift enigszins te laten herkennen en achteraf te corrigeren. Maar dat vertelde ik natuurlijk niet aan mijn klanten en relaties waar ik zo achteloos mogelijk mijn Newton te voorschijn haalde. Want zo’n apparaat is zelfs heel waardevol als ie het niet doet. Het feit dat ik er een had zei iets over mij. Ik verdiende mijn geld met de allernieuwste technologie en de Newton bevestigde dat imago. Ook al werkte het niet, de Newton deed meer voor mijn business dan voor mij persoonlijk. Achteraf gezien heeft de Newton zijn geld dubbel en dwars terug verdiend ondanks dat ie nog nooit 1 zin van me herkend heeft. En dan komt er een moment dat je die niet werkende technologie toch in het archief legt. Er zijn dan teveel mensen die weten dat het niet werkt. Want mensen die er geen kochten en onder de indruk waren in het begin vinden het heerlijk om je te zeggen dat het troep is als genoeg andere mensen dat ook vinden. Ik liet mijn Newton dan ook op een gegeven moment ’thuis’ en vroeg dan of ze het wel eens geprobeerd hadden. Dat hadden ze niet. Ik kon ze dan uit ervaring vertellen dat het inderdaad niet werkte, wat dan weer goed voor mij werkte.

Kortom soms hoeft iets nieuws niet te werken om toch voor je te werken en waardevol te zijn.

Vorige week liet Rogier Croes dit filmpje zien van hoe kids reageren op de Apple Watch.

Heel herkenbaar.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: