Design Derby. Dit is Design Thinking by Doing Verhaal nummer 795/1.111

16 jun

DESIGNDERBY_795.001

20 juni aanstaande wordt de Design Derby door koningin Máxima geopend in Boijmans van Beuningen in Rotterdam. De Design Derby is een tentoonstelling van 200 jaar Belgisch en Nederlands design. In chronologische volgorde zullen er zo’n 500 objecten naast elkaar worden gezet. Zo wordt er een overzicht gecreëerd. Zijn er overeenkomsten zichtbaar tussen het Nederlandse en Belgische design of verschilt het als dag en nacht van elkaar? En hoe zijn die verschillen dan ontstaan?

Om de Design Derby online ten promoten werd ik gevraagd een aantal vragen te beantwoorden.

1). Hoe ben je in de wereld van Design terecht gekomen?

In 1993 organiseerde het Vormgevings Instituut, bestierd door John Thackara, een congres genaamd Doors of Perception. Mijn deur is toen wijd open gezet door de presentaties van Pattie Maes (van origine Belg btw) van MIT en Horishi Ishi, een Japanse multimedia kunstenaar. Er ging een nieuwe wereld voor mij open waarin ik nieuwe mogelijkheden zag door nieuwe technologische verbindingen tussen mensen, dingen en omgeving.

2). Het woord ‘design’ kun je heel breed opvatten. Wat versta jij eronder?

Design is het transformeren van een huidige situatie in een gewenste situatie. En dat kan een product, dienst of een ruimte zijn.

3). Welke recente trends zie je ten aanzien van design?

In een wereld van overvloed hebben we steeds behoefte aan ontwerpen die onderscheidend zijn. Niet alleen uiterlijk maar ook innerlijk. Dat ze ontworpen zijn vanuit de behoefte van de gebruiker. Door eerst goed te kijken naar waar gebruikers behoefte aan hebben of wat ze juist tegenhoudt, kun je de vragen formuleren waarmee ontwerpers ideeën kunnen bedenken. IDEO noemt dit Human Centered Design. Ik ben fan van David Kelley

4). Dutch Design: wat zijn voor jouw de kenmerken daarvan?

Slim, strak en simpel met een vleugje humor.

5). Wat zijn je drie favoriete Nederlandse designobjecten ooit?

– de DAF, de trutteschudder met jarretel aandrijving

– Maarten Baas’ Real Time project

– de smart highway van Studio Roosegaarde

6). Nederlandse designers of designers uit het buitenland? Wat, of beter gezegd, wie heeft jouw voorkeur? Waarom dan?

Het maakt me niet uit waar de designer die slimme, strakke, simpele ontwerpen maakt met een vleugje humor vandaan komt. Als zijn/haar ontwerpen maar een belofte voor geluk zijn.

7). Ga je naar de Design Derby? Wat verwacht je te zien?

Nu zeker. Ik neem mijn Belgische design vriend Hugo Smid mee. Ben benieuwd wat zijn antwoorden zijn op bovenstaande vragen. Hij leest mijn blog elke dag op het toilet. Mijn blog en de toiletpot is al 794 verhalen een krachtige Nederlands-Belgische verbinding waar Marcel Duchamp jaloers op zou zijn.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: