Taxi in Teheran. Dit is Design Thinking by Doing Verhaal nummer 794/1.111

15 jun

taxiteheran_794.001

Ik ben wat later vandaag. Gisteren zat ik namelijk nog in een taxi in Teheran. Dat ritje gaf me op een komische manier een heel goed beeld van de situatie in Iran. Mijn in en uitstappende medereigers hadden elk zo hun eigen visie en verhaal. De taxichauffeur glimlachende de ritjes en de mensen heel knap aan elkaar. Ik wou dat ik het had opgenomen. Gelukkig heeft hij het gedaan en kun jij ook een ritje maken.

taxi_teheran

“Jafar Panahi werd in 2010 door de Iraanse politie gearresteerd. De reden: zijn ‘opruiende’ films. Een vreemde tenlastelegging, want het werk van Panahi kenmerkt zich juist door een persoonlijke invalshoek en de humanistische benadering. Al schuwt hij sociale kwesties niet. In 2006 maakte hij Offside, over een groep meisjes die zich verkleden als jongens en een voetbalwedstrijd bezoeken, iets wat voor vrouwen in Iran verboden is. Een politiek pamflet worden zijn films echter nooit. Na zijn arrestatie volgde een veroordeling tot zes jaar cel. Daarnaast mocht hij twintig jaar geen films meer maken.

Maar de wil om via het witte doek zijn verhalen te blijven vertellen, was sterk. En dat maakt Panahi bijzonder creatief. Hij weet zijn opnames Iran uit te smokkelen, zodat zijn films toch de grote filmfestivals bereiken. Zo won zijn nieuwe film Taxi Teheran begin dit jaar een Gouden Beer voor Beste film op het filmfestival van Berlijn. Waar Panahi de afgelopen jaren zijn illegale films stiekem nog bij hem thuis opnam, is hij voor zijn nieuwste project letterlijk de deur uitgegaan. Als taxichauffeur welteverstaan. En als een Iraanse Joris Linssen ontvangt hij een aantal zeer uiteenlopende mensen in zijn auto. Aan boord is een camera gemonteerd die alle gesprekken in het geheim opneemt.” (bron hpdetijd)

Ik houd van kleine films die je in 90 minuten meenemen in een leven dat je niet kent. Taxi Teheran is een heel knap gemaakte film, zeker als je de achtergrond en de situatie in Teheran in acht neemt. Panahi stelt een aantal zaken aan de orde zonder belerend of kwetsend te worden. Met een glimlach laat hij zijn passagiers aan het woord en luistert.

Het was een mooi ritje in Teheran.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: