Tis Gratis. Design Thinking by Doing verhaal 635/1.111

3 jan

tisgratis635.001 De afgelopen 2 dagen heb ik mijn ochtendspinsels in Word geschreven en nu schrijf ik weer gewoon in WordPress. Dat voelt als de herintroductie van de gulden. Stel je toch eens voor dat je je salaris weer mocht vermenigvuldigen met 2,20371 en de prijzen wel gewoon zo bleven. Heel af en toe reken ik nog wel eens om. Zoals laatst toen ik € 10,40 betaalde voor een koffie en een thee bij Starbucks. ‘Dat is dan tweeëntwintig gulden tweeënnegentig.’ Maar dan heb je wel je naam, handgeschreven op een kartonnen koffie emmer. Maar naast de ‘dure zwarte koffie kant’ is er ook een ‘gratis of doneer maar wat je wil kant’ van de economie. Zo betaal ik nul komma nul voor dit blog op WordPress en nul komma nul voor Slideshare waar ik gisteravond een pdf heb geupload van alle 632 verhalen van 2013 en 2014. Het maken van zo’n pdf kost niets. Alleen tijd. Een heleboel tijd. En tijd is geld zegt men. In het begin van het schrijven op dit blog deed ik het netjes elke keer na het schrijven. Tekstje en plaatje kopiëren vanaf het blog en in Word plakken om het vervolgens een keer per week als pdf te uploaden op mijn Slideshare pagina. Maar na een maand of twee kwam de klad er in en werd het een van de dingen op mijn To Do lijst. Toen ik oudejaarsdag alle 632 verhalen wilde kopiëren naar een Wordbestand lukte dat niet.  Dat was ook mede dagelijks blogger en trouw lezer Elja opgevallen.

‘Ik weet bijna zeker dat het kan, een PDF maken van je blog. Wie dat absoluut weet is Raymond Snijders (@rsnijders) van http://rsnijders.info/vakblog…zou het hem even vragen.’

En nog voor ik het Raymond had gevraagd, reageerde hij op mijn blog met het antwoord:

‘Een PDF maken van je blog kan zeer zeker. Ik heb het meteen even opgeschreven hoe ik dat zelf doe: http://rsnijders.info/vakblog/2015/01/02/blogbooker/

Op http://www.slideshare.net/cornoltee/zenoemenhetdesignthinking staan nu 1871 pagina’s gedisciplineerde verbeelding van mijn nieuwsgierigheid. Gratis. Nul euro. En als ik dat vermenigvuldig met 2,20371 blijft dat ook in guldens Nul. Dankjewel Raymond. Dankjewel Elja. Jullie hebben hierbij een gratis kop koffie verdiend bij Starbucks. En Blogbooker? Daar ga ik zo een bedrag doneren van 22 euro. Daar krijg ik dan wel de 1871 pagina’s voor terug. In hoge resolutie. Koopje.

2 Responses to “Tis Gratis. Design Thinking by Doing verhaal 635/1.111”

 1. Carolien Geurtsen 3 januari 2015 at 9:00 AM #

  O wat ben ik hier blij mee Cor, had m bijna niet gelezen omdat er ‘gratis; in de titel stond, maar omdat hij van jou kwam, wel geopend –
  ik heb al tijden niet doorgepakt – over de klad gesproken – met het uitzoeken van hoe ik mijn blogserie – een hele oude weliswaar – kan bundelen, en wist op zeker dat als ik er voor zou gaan zitten ik de juiste mensen wel zou vinden edoch edoch dat dinges woord wat ik zo mooi vind – als woord dan = procastination… en hier zit ik dn blij te zijn – dank jij, dank ELja (natuurlijk de eerste die ik dat was gaan vragen) en Raymond (natuurlijk de tweede die ik dat was gaan vragen) dat dn weer wel – evengoed – nu mijn karweitje nog heien – de 80 deuren openen
  Thnx Muchos

 2. Dichter01 4 januari 2015 at 12:33 PM #

  Toffe blog weer! Dankjewel daarvoor. Leuke vergelijking van wat wel-wat-kost en wat hedendaags ook allemaal tis-gra-tis is.

  Alsof, hedendaags, dat ook moet of zo. Denk van en valt me op, alsof, ja we ons vandaag de dag, uberhaubt, zo veel laten lijden door wat iets wel of niet kost.
  Ik ben voor een cultuurverandering waarbij er minder nadruk komt op hoe duur iets is. Ga bijvoorbeeld eens naar een ander land. Neem advertenties in Duitsland. Als je daar naar toe gaat komt er eerst veel meer nadruk op wát je koopt en wat er te halen valt. Bij ons is altijd, vaak (ik mag dat de cultuur noemen), de prijs groots geprezen. Nee, ga weg met die “prijs”, laat maar zien wat je aanbiedt. Dus voor alle verkopers: ik wil me minder laten leiden door wat iets kost! Houd daar rekening mee a.u.b.
  Andersom werkt het natuurlijk ook. Ik loop hier nu iets langer dan twee decennia rond en al sinds klein af was het: Nederlanders, ja die zijn zo van de prijzen. “kijke, kijke, bla bla bla”. Door hoé wij behandeld worden als koper, klant, “consument”, noem het gewoon je eigen “mens” heeft invloed op hoe wij daarop reageren. Altijd maar reclames etcetera gefocused op het geld. En “wij”, als koper, gaan daar vervolgens op letten. Tenminste doorgaans en als je er niet zo op gaat letten. Ik hoop dat je het punt over cultuur en advertenties enzovoort wat begrijpt.

  Wat mij laat om te zeggen. (Hmm hoe verengelsd kan dat zijn? Het klinkt wel mooi.) Ahum. Wat mijn reden was om te reageren is dat ik zo’n dik jaar geleden voor het eerst hoor dat er wat interessants met de koersen van de gulden destijds en de euro nu is gebeurd. Velen denken nog dat de gulden en de euro met dezelfde koers kan worden omgerekend. En rekenen het vervolgs met dezelfde verhouding om, als ze het doen. Echter schijnt dat die koers helemaal niet meer representatief is. Het schijnt dat het kan worden omgerekend met ongeveer de verhouding eén. Dus dat door de jaren heen de waarde of valuatie van de euro in verhouding met de gulden is gestigmatiseerd (gedaald). Goed om te weten, dat het in ieder geval niet meer helemaal klopt. Leuke om uit te zoeken.

  Als je dit hebt gelezen.. bedankt daar voor.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: