Eenmaal andermaal. Dit is Design Thinking by Doing verhaal 589/1001

18 nov

EENMAALANDERMAAL589.001

Gisteren gaf ik het leestafelstokje over aan mijn economie collega Thijs van Lier. Thijs was door het cijfer 4 met een dobbelsteen gekozen. Hoe? Lees je hier. Op HKU organiseren 4 collega’s dit jaar een leestafel die wordt afgesloten met een lunch en een inspirerende spreker. Mijn inspirerende spreker was Wies Bronkhorst die helaas was verhinderd. Gelukkig had ze wel tijd voor een interview. Ik filmde haar en bevroeg haar over nieuwsgierigheid en sneed het interview terug naar 9.46 min. Na het interview en een korte  inventarisatie van wie ook alweer welk boek had geleend en wat ze er van vonden, nam Thijs van Lier het over. Thijs weet als geen ander dat economie niet alleen om geld gaat en had een bijzonder originele en leuke manier bedacht om de boeken van de tafel in de handen van onze collega’s te krijgen. Het was aan het eind van de lunch en er moest nog opgeruimd worden. Dus Thijs bedacht een veiling waarbij hij de boeken veilde voor opruimtijd. Zo liep ik de na 20 minuten opruimen de deur uit met De Kleine Piketty. Het kapitale boek van Thomas Piketty samengevat.

Thomas Piketty is niet een naam die veel belletjes doet rinkelen. Maar deze Fransman heeft misschien wel het belangrijkste economische boek van de afgelopen decennia geschreven. Alles wat we dachten te weten over het kapitalisme en ongelijkheid, blijkt niet te kloppen. En als we niets radicaals doen, dan gaan we terug naar de extreme ongelijkheid van de negentiende eeuw.

Mijn moeder, niet de beste econoom, wist dat al lang en wist het nog korter uit te leggen. Waar Piketty een paar honderd bladzijden voor nodig heeft, zei mijn moeder het altijd in een zin.

“De wereld is een pijp kaneel ieder likt eraan maar krijgt niet veel.”

Eenmaal andermaal.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: