Conforming. Dit is Design Thinking by Doing verhaal 576/1001

4 nov

conform576.001

Je bestaat natuurlijk pas echt als je een boek of een model hebt bedacht. Want dan kunnen mensen je quoten uit je boek of je model aanhalen. Zo heb ik de afgelopen tijd veel tijd door gebracht met Nirav Christophe (Dynamisch maakmodel) en Jan Remmerswaal (Handboek Groepsdynamica isbn 9024416485nur741)). Het wordt tijd voor een eigen model….of boek?

Ik wil graag een observatie over het mondelinge tentamen groepsdynamica delen dat ik gisteren met nog twee medestudenten had. Ik gaf als laatste binnenlopende en mijn plaats nemend namelijk als enige en dus eerste de docente een hand. Een spontane actie die misschien bedoeld was om mezelf even te resetten, me/haar op mijn/haar gemak te stellen of gewoon te doen wat ik van ooit van mijn moeder heb geleerd. Het was in ieder geval niet bedoeld om een voorbeeld binnen de groep te zijn want volgens Remmerswaal zitten we nog in de Forming fase. Het zou natuurlijk wel een voorbeeld kunnen zijn van ‘zo doen we dat in onze groep’. Het stellen van een norm, een regel. Zo geef ik als docent altijd iedereen een hand als ik ze voor het eerst zie. Of dat er nu 10 of 100 zijn.

Mijn handgeefactie was niet van te voren bedacht maar wat er daarna gebeurde was een mooi voorbeeld van groepsdynamica. Wat gebeurde er? Mijn twee medestudenten gaven toen dus ook een hand. Ik ben benieuwd wat er door hun hoofd ging op het moment dat ik de docente een hand gaf. Als ik de Roos van Leary er op na sla, zou ik mijn handgeefactie als Boven Naast (leidend) gedrag kunnen bestempelen. Waar mijn twee medestudenten Onder Naast op reageerden (afhankelijk). Of het een teken is dat we als groep masterstudenten van de Forming in de Norming fase belanden denk ik niet. We moeten duidelijk nog door de Storming fase. Ik voorspel slecht weer in de groep. Met hier en daar een huilbui en donderspeechen.

Storming?

Onderstaand experiment is een mooi voorbeeld van Conforming. Iets wat volgens mij vooral plaatsvindt in het begin van groepsvorming. Het filmpje is ook de reden waarom ik mensen altijd in stilte en anoniem hun beste ideeen laat kiezen. Anders kiezen mensen voor elkaar en niet voor het wat ze het beste idee vinden.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: