Geen Tijd. Dit is Design Thinking by Doing verhaal 575/1001

3 nov

GEENTIJD575.001

Voor het vak Creatieve maakprocessen moet je onderzoek doen naar het creatieve maakproces van een kunstenaar. Nu vraag ik me sindsdien af wat we onder een kunstenaar verstaan. Nu zou ik natuurlijk naar Wikipedia kunnen gaan of in het woordenboek kunnen kijken maar laat ik het gewoon zelf proberen. Laat ik mijn eigen definitie geven want ik vind dat ik zelf ook een kunstenaar ben. Afgezien van dat ik docent en ondernemer ben, ben ik sinds 26 januari 2014 officieel kunstenaar. Officieel van mezelf. Sinds ik een jaar lang elke dag (behalve vrijdag de 13de) een verhaal schreef ben ik een kunstenaar. Oke een parttime kunstenaar want de kunst maak ik alleen in de ochtend. Een uur lang ben ik met mijn kunst bezig. Het verbeelden van mijn nieuwsgierigheid. Heel gedisciplineerd en vasthoudend. Ik geef expressie aan mijn kijk op de wereld door te schrijven en daar een plaatje bij te bedenken. De vraag of jij dat kunst of kut vindt is een andere discussie. Dan gaat het over de kwaliteit of waarde van het kunstwerk.

En eigenlijk is het niet alleen in de ochtend. Volgens Wallas (1926) ben ik overdag ook met mijn kunst bezig. Niet zozeer aan het maken alswel aan het voorbereiden. De zogenaamde Preparatiefase. Eigenlijk had ik graag mijn eigen proces gebruikt voor de presentatie van vanavond. Echter een van de voorwaarden was dat er voldoende over de kunstenaar geschreven/gezegd moest zijn. Daarmee viel ik dus af. Dus werd het Maarten Baas. En dan niet met zijn beroemde smoke of klei meubels. Nee met zijn Real Time project. Een aantal video’s van 12 uur van ‘levende’ klokken. Medestudent Lex en ik doken in de boeken, tijdschriften en film’s op zoek naar materiaal.

We stuurden Maarten ook een mailtje met het verzoek om hem te mogen interviewen over het zijn Real Time project. Een vriendelijk mailtje van zijn assistent meldde echter dat Maarten Geen Tijd had. Real Time.

Dat kunnen wij dan weer goed gebruiken in onze presentatie. Net als Banksy vroeg of ie een quote van de New York politie op zijn bookcover mocht publiceren. Het antwoord dat hij kreeg was ‘dat hij geen quote mocht gebruiken voor op zijn boekcover” wat ie dus gebruikte als quote op zijn bookcover.

banksyquote

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: