Inspiratiedouche. Dit is Design Thinking by Doing verhaal 514/1001.

1 sep

inspiratie514.001

Als je elke ochtend een verhaaltje moet schrijven zijn er natuurlijk momenten dat dat niet vanzelf gaat. Sterker nog het gaat nooit vanzelf. Zeker nu het weer langer donker is in de ochtend lonkt het kussen en de snoozeknop. Niemand zegt mij om te schrijven en mijn Kabouter zegt mij dat het zeker niet gaat lukken vandaag. Resultaten uit het verleden zijn echter wel een garantie voor de toekomst. Dit is verhaal nummer 514 en ik weet dat als ik maar gewoon ga typen er wel wat boven komt drijven. Het schrijven in de ochtend doe ik voor elke andere activiteit zoals douchen of sporten. Het enige wat ik doe is een bakkie koffie zetten. En al schrijvend komen dan altijd de onderwerpen wel weer naar me toe. Het schrijven lijkt hiermee op douchen. De woorden die ik typ op de druppels. Inhoudsloze druppels. Maar ik weet dat er een druppel op mijn hoofd valt die iets in me wakker maakt. Noem het inspiratie, het vonkje, een idee. Mijn ochtendschrijven is eigenlijk een inspiratiedouche waarbij de ideeen de ene keer eerder komen dan de andere. En als ik maar niet denk dat er niets komt maar gewoon ga schrijven. Dan komt het ‘vanzelf’. Prachtig is dat om te voelen dat je hele lijf van een dikke vette NEE naar een nog veel grotere JA gaat. Gewoon door te DOEN. En geloof me zo werkt het niet alleen bij mij. Zo werkt het bij iedereen. Het NEE denken transformeer je in een JA door te DOEN. Als je namelijk aan het schrijven slaat kun je niet meer denken dat het niet lukt. Onze hersenen zijn hele slechte multitaskers. Althans die van mij. Misschien is het schrijven voor mij wel een manier om toegang tot mijn onbewuste te krijgen. Een afleidende, eenvoudige taak die mijn onbewuste aan zet met de vraag ‘bedenk een onderwerp voor het blog vandaag’. Het schrijven is als douchen. Douchen in mijn oneindig grote database van kennis en inspiratie. De beste tip die ik ooit kreeg met betrekking tot de ontwikkeling van ideeen was dat als ik geen inspiratie meer had ik moest stoppen met bewust denken en iets anders gaan doen. De vraag nog wel aan laten staan maar iets anders gaan DOEN. Lekker even naar buiten, een magazine pakken en doorbladeren. Een niet te moeilijke taak. Als je echt gemotiveerd bent om met ideeen te komen voor die vraag en je kennis van zaken hebt….maar dus even geen inspiratie, geloof me dan komt het. Al je slim bent maak je gebruik van je onbewuste. Het is 200.000 keer sneller en oneindig veel groter. Bewust onbewust bekwaam. Dat zouden meer mensen moeten doen. 

Zo daar heb ik me weer mooi uitgetypt. Ik ga douchen.

4 Responses to “Inspiratiedouche. Dit is Design Thinking by Doing verhaal 514/1001.”

 1. Robbert Jansen 1 september 2014 at 8:08 AM #

  H Snor

  Nou dat heb ik nou ook, net zoals die keer dat ik in mijn studio zat en dacht bij mijn eigen; „Zo, wat gaan we doen vandaag? „ Ik zag mijn lekkere vette camera voor me liggen en dacht wat ken het schele ik ga gewoon plaatjes maken. ben naar beneden gelopen, je weet wel die mooi opkames, en begon een beetje om mij heen te schieten. Voordat ik het door had zat ik helemaal in mijn doen, was licht aan het opzetten, statieven laatsen, tafels aan het verschuiven en stoelen. Ik was tot over mijn oren geïnspireerd. En dat leverde onderstaand plaatje op. volkomen onverwachts zonder dwang of drang. Vertrouw op het „doen” en er ontstaan dingen.

  Ik ook van jou…. Robbert

 2. Geurt Jan de Heus 1 september 2014 at 10:19 AM #

  Zo is t maar net Cor; ik heb t eigenlijk altijd zo; als ik iets in- gewikkelds moet doen ga ik wat anders doen; dan ont-wikkeld het zivh vanzelf; gebeurt ook ’s nachts; dan heeft zich iets ont-wikkeld in mijn kop en dan komt er opeens een antwoord; Daar vertrouw ik ook wel op, maakt wel dat ik regelmatig onrustig slaap😄 Kun je dus beter ’s ochtends doen dat cerebrale douchen, Hugs

  Geurt Jan de Heus 0651845616

 3. Johan 1 september 2014 at 6:41 PM #

  Voor inspiratie, call me. Ben bezig met 20 studenten aan een mooi multidisciplinair project van ongeveer een half jaar in het Albert Schweitzer Ziekenhuis. Gebruikmakend van design thinking. Grtz!!

  • Johan 1 september 2014 at 6:42 PM #

   p.s. je kunt hier ook goed douchen 🙂

Geef een reactie

%d