Dit is Design Thinking by Doing verhaal 439/1001. 99% fouten maken.

7 mei

99%.001

Om originele en waardevolle ideeën te bedenken heb je verstand van het onderwerp nodig, je moet gemotiveerd zijn en je moet over creatieve denktechnieken beschikken.

Als we creativiteit zien als een mentale spier kunnen we die dus gewoon trainen. En dat betekent dus gewoon veel doen.  Wat niet bij iedereen vanzelf gaat.

Om originele ideeën te bedenken moet je andere plekken ‘bezoeken’ dan je gewend bent. We zijn gewoonte dieren en doen de hele dag dingen die we gewend zijn. Daar hebben onze hersenen patronen voor aangemaakt zodat we niet elke keer als we voor een deur staan een hele originele manier gaan bedenken om aan de andere kant van die deur te komen. Nee we pakken, zonder te kijken de deurklink, duwen hem naar beneden en openen de deur. Hadden we deze patronen niet dan kwamen we de deur niet uit.

Om creatief te zijn twee eigenschappen zeer belangrijk:

–       nieuwsgierigheid

–       lef

Stel je voor dat je iets nieuws, iets origineels bedacht hebt, durf je het dan ook te delen. Durf je het dan ten eerste wel ‘uit je hoofd’ te halen. Durf je het wel op te schrijven, te tekenen, te verbeelden. Of zit je saboteur, je Kabouter je in de weg. Of je collega, je baas of je opdrachtgever. Of misschien is je EGO wel te groot.

Je kunt nog zo’n goede creatief zijn als je niet het lef hebt om je ideeën te delen gaat er niets veranderen. Als je niet bereid bent op je bek te gaan gaat er niet veranderen. Hoe we met fouten omgaan bepaalt ons succes. De winnaars van morgen zijn de losers van vandaag. Degene die hun fouten omarmen. Degene die hun successen vieren maar hun ook hun fouten koesteren.

Succes is 99% failure.

Ik hoop dat ik vandaag eens flink op mijn bek ga.

Btw. Is een van mijn favoriete creatieve technieken. Iets opzettelijk fout doen en zien wat het oplevert. Durf jij niet.

2 Responses to “Dit is Design Thinking by Doing verhaal 439/1001. 99% fouten maken.”

  1. Michel van Dort 7 mei 2014 at 2:15 PM #

    Kijk je uit als je creatief gaat fietsen? 🙂

Trackbacks/Pingbacks

  1. Van het pad af - Elja Daae - 8 mei 2014

    […] je, Cor, ik luister naar je wijze […]

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: