Dit is Design Thinking by Doing verhaal 433/1001. Verrassing! Omdat je niet jarig bent.

28 apr

SUREPRISE433.001

Mensen genieten meer van onverwachtse kado’s dan van verwachte kado’s. Waarom? Omdat er een verrassingselement in zit.

Mr. Bean laat dat mooi zien in een sketch waarin hij zittend in een restaurant zichzelf een kado geeft en hoogst verrast is. Dus wil ik een voorstel doen. We schaffen het geven van kado’s af op momenten dat we het verwachten. Maar laten we niet te hard van stapel lopen. Laten we beginnen met de verjaardagen. Je mag je verjaardag nog wel vieren maar kado’s zijn uit den boze. Je weigert iedereen die met een kado komt. De softere variant is dat je zegt dat je het kado liever op een ander moment ontvangt. Dat kan elke dag zijn. Als het maar niet je verjaardag is.

Zo werd ik vorige week verrast door een envelop van Bol.com. Ik wist zeker dat ik niets besteld had en had echt geen idee wat of van wie het was. Een echte verrassing. Op de envelop staat:

Veel plezier met je bestelling!

En dat plezier is dus groter als het onverwachts is. En dat was deze bolle envelop. Een totale verrassing.

kadoelja2

kadoelja

Het kado was van Elja. Mijn blogvriendin die, nu nog, in Istanbul woont. Een echte verrassing. Het inspireerde me tot het geven van een kado aan mijn dochter Noëlle gisteravond. Mijn dochter is al vanaf het begin GROOT fan van Pharrell Williams. Zeg maar gewoon een beetje verliefd. Lang voordat hij bekend was. ‘She wants to move’ van N.E.R.D. hoorde ik voor het eerst van mijn 10 jarige dochter. En nu hoorde ik van de week dat Pharrell optreedt op North Sea Jazz en er waren nog kaarten. Dus bestelde ik er twee en kreeg ze 5 minuten later in mijn email. Vervolgens knipte en plakte ik wat ik elkaar en stuurde het aangepaste plaatje naar mezelf zodat ik dat ’s avonds tijdens het uitetentje (ook een verrassing) kon whatsappen naar mijn dochter. Want ja. Hoe geef je een kado aan een 21 jarige waarvan je weet dat ze constant haar telefoon met een schuin oog in de gaten houdt. Ondanks de aandacht vragende Ossobuco op haar bord.

Schermafbeelding 2014-04-28 om 06.11.57

De verrassing was groot.

En waarom? Because ‘I know who she is, and I know what she is feeling’…..about Pharrell.

Het is weer maandag.

Een mooi dag om niet jarig te zijn.

Dus wie ga jij vandaag verrassen?

 

 

 

 

6 Responses to “Dit is Design Thinking by Doing verhaal 433/1001. Verrassing! Omdat je niet jarig bent.”

 1. Winny 28 april 2014 at 8:48 AM #

  Hoi Cor,
  Ik kan me helemaal vinden in je verruimende benadering van cadeaus geven. Een tweetal weken geleden vierde ik mijn verjaardag en iedereen wilde mijn verlanglijstje weten. Met http://www.lijstje.nl wist ik deze te delen, maar tegelijkertijd voelde ik dat dit niet meer mijn ding is. In dit moment heb ik gehandeld op de vraag en me tegelijkertijd een wedervraag gesteld: ‘hoe ga ik dit voortaan anders doen’. Een antwoord had ik nog niet, maar bij deze gevonden. Dank voor je aanreiking.
  Hartelijke groet,
  Winny

  • cornoltee 28 april 2014 at 9:44 AM #

   Gefeliciteerd met deze oplossing. Dat je maar vaak verrast mag worden.

 2. Carline 29 april 2014 at 2:41 PM #

  Ja hoor; hier voelde ik wel wat voor, dus je blog gepost op mijn FB en werd gelijk nog die dag verrast met bos rozen van mijn man….echt verrast was ik ondanks dat ik dit dan toch wel weer had kunnen verwachten (?!). Hele goede tekst dus gister :). Dank dank!

 3. Elja Daae (@Elja1op1) 30 april 2014 at 7:10 AM #

  Haha. Ik klikte nietsvermoedig naar dit artikel (ik dacht: wat een goed idee! dingen geven als iemand NIET jarig is! Briljant!). En toen zag ik…mezelf. Hahahahaha! Zo zie je maar Cor.

  Ik zat vanochtend nog te denken hoe leuk het is om iedere ochtend (of middag) naar jouw blog te klikken en te weten dat er iets te lezen valt. Dat ik je hier even kan zien. Ontmoeten.

  Ik hoop dat mensen dat bij mijn blog ook hebben. Het is zo gaaf, warm en leuk!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Dit is Design Thinking by Doing verhaal 435/1001. Prioritijd aan Positivitijd. | Design Thinking by Doing - 30 april 2014

  […] en liefde onstaan. En een liefdevolle actie  ontstond er toen ik eergisteren schreef over het afschaffen van het geven van kado’s op verjaardagen. Omdat mensen meer genieten van onverwachtse […]

 2. Boeken die ik NIET gelezen heb. Maar wel ga lezen. Misschien ooit. - Elja Daae - 28 november 2017

  […] en favoriete vakantiebestemming maar hij heeft het ergens in een doos liggen die hij nooit opent. Hij schreef er wel een mooi blog over. Dus da’s dan wel weer […]

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: