Dit is Design Thinking by Doing verhaal 421/1001. Row with the Flow.

16 apr

 

rowflow421.001

Na een paar uur naar de binnenkant van mijn ogen te hebben gekeken is dit elke ochtend een klein uur lang mijn uitzicht:

SCHERM

Het verlichte 15 inch scherm van mijn MacBook Pro.

Wat ik vervolgens inruil voor het 2 inch scherm van David Lloyds Concept 2 roeimachine.

SCHERM2

We kijken wat af naar schermen. En we drukken wat af op knoppen.

Zo drukte ik gisteren per ongeluk op het verkeerde knopje van de roeimachine waardoor er een ander scherm dan normaal verscheen voor mijn 5 minuten durende warming up. En wat was ik blij met deze fout. Waarom? Omdat dit scherm mij hielp om super geconcentreerd die 5 minuten roeien met een constante krachtsinspanning te volbrengen.

Hoezo? Omdat de warming up  een game was geworden met een duidelijk doel, heldere regels en een geweldig feedbacksysteem. En dat feedback systeem werkte als volgt. ‘Vroeger’, toen ik nog niet op het verkeerde knopje had gedrukt, bestond de feedback oa uit een getal dat aangaf hoeveel slagen per minuut je maakte. Bij elke slag probeerde ik dan hetzelfde getal te halen. Gisteren echter verscheen er een nieuw feedbacksysteem.

SCHERM3

Een grafiek die aangeeft hoeveel Watt je roeit. Geen getal maar een grafiek. Bij elke slag verschijnt er een zwart verticaal streepje naast een voorgaand verticaal streepje waardoor er een soort ‘berg’ ontstaat en je vanzelf gaat proberen om deze ‘berg’ zo vlak mogelijk te houden met zo weinig mogelijk pieken en dalen. En geloof me dat is een echte uitdaging. Als mijn grafiek de Tafelberg zou zijn, zou het nooit een touristische attractie zijn geworden.

Het resultaat van deze vergaming van het roeien, met name de visuele feedback  die de Concept 2 genereerde, maakte het dat ik nog nooit zo geconcentreerd mijn 5 minuten warming up roeide. Normaal zit ik op de timer te kijken en me te verbazen over hoe hang lang 5 minuten wel niet zijn. Nu was ik super geconcentreerd en uitgedaagd om een constante lijn te houden en volledig tijd en plaats te vergeten. Flow noemen ze dat. En goede games brengen je oa door een goed feedbacksysteem in een staat van onbewuste ontwikkeling.  De 5 minuten vlogen voorbij.

I have to go.

Row with the flow.

 

Geef een reactie

%d