THE ART OF SERVICE

6 jan

ARTOFSERVICE.001

Gisteren was ik met twee vrienden in het Kroller Muller museum. Mijn vrienden hebben allebei een museum jaarkaart en ontvangen dan een flinke korting van zo’n € 9,- per persoon. Een daarvan echter niet omdat zij haar nieuwe museum jaarkaart nog thuis had liggen.  Haar oude had ze wel bij zich en ze had haar nieuwe ook al betaald.

Volgens mij is zij niet de enige die in de eerste week van het jaar haar nieuwe kaart vergeet. De dame van de kassa wachtte geduldig of dat de kaart toch nog tevoorschijn kwam uit de met andere pasjes gevulde portemonnee. De museum jaarkaart 2014 kwam echter niet en er moest dus de volle mep betaald worden. Regels zijn regels. Geen poot om op te staan. We konden het nog wel bij de kassa van het museum proberen. Echter ook daar kon er niets voor ons gedaan worden.

Nadenkend over de situatie in de prachtige beeldentuin van het museum vroeg ik me af of er misschien een oplossing was voor dit probleem en wat je daarvoor nodig hebt.

Wat is de situatie hier?

De museum jaarkaart is een lidmaatschap waarbij de leden korting krijgen op de toegang van zo’n 400 musea. Zij zijn de enige aanbieder van deze service in Nederland.  De leden ontvangen als bewijs een fysieke museum jaarkaart in de vorm van een ‘bankpasje’. Hierop staat de naam van het lid en het nummer.

Aan de kassa werd het kaartje gescand zodat het museum en de organisatie van de museum jaarkaart weten hoeveel mensen er gebruik maken van de kaart.

Volgens mij is de enige informatie die ontbrak het feit of mijn vriendin haar lidmaatschap wel betaald had. Een koppeling aan een database van betaalde leden zou de oplossing kunnen zijn….toch?  Daarmee zouden de leden ook niet elk jaar een nieuw pasje nodig hebben. Mooi. Opgelost.

Of niet.

Dit schrijvende bedenk ik dat dit niet de oplossing is. Kleine musea zullen niet altijd een online verbinding hebben bij de kassa om deze controle snel te kunnen doen.

En om hoeveel mensen gaat het eigenlijk? Mensen die hun museum jaarkaart in de eerst weken van het nieuwe jaar vergeten? Misschien is het beter om goed te kijken naar het moment dat de nieuwe kaart binnen komt bij de leden. En dit op zo’n manier vormgeven dat iedereen ‘de museumkaart jaarwisseling’ uitvoert.

Gisteren dacht ik dat de online koppeling aan de database DE oplossing was en vond ik het ongelooflijk dat dat er niet was. Door er een nachtje over te slapen EN op te schrijven zie ik dat het wel wat complexer ligt.

Mooi leermoment.

3 Responses to “THE ART OF SERVICE”

 1. Auke Smit 6 januari 2014 at 10:39 AM #

  Herkenbare situatie! Soms lig ik wakker en bedenk ik een geniaal idee, uiteraard heb ik een dummy naast me liggen en schrijf het meteen op. Vaak blijft er weinig over van zo een geniaal idee op het moment dat ik er ’s ochtends weer naar kijk.

  In het geval van de museum jaarkaart niet bij je hebben, zou je niet het museum kaartje kunnen declareren bij de museumkaart organisatie. Dat je op die manier alsnog korting krijgt.
  De jaarkaart is alleen strikt persoonlijk, dus het museumkaartje moet op naam, wat lastig is. en de korting moet door de jaarkaart organisatie teruggevorderd worden van het museum. Ook een gedoe dus.

  Jou idee om de introductie van een nieuw jaar kaart beter vorm te geven lijkt me dan het meest eenvoudig!

  • liana 19 januari 2014 at 8:24 PM #

   je jaarkaart gaat in op het moment dat je hem aanschaft, dus niet perse op 1 januari…je nieuwe kaart ontvang je voordat de oude afloopt, dus direct de nieuwe in je knip doen is misschien een idee..? maar het gedoe met al die pasjes, daar zouden we ons nog wel even over kunnen buigen…

Trackbacks/Pingbacks

 1. Ken jij zenoemenhetdesignthinking? | Design Thinking by Doing - 26 januari 2014

  […] THE ART OF SERVICE […]

Geef een reactie

%d