aandacht AUB

3 dec

AANDACHTAUB.001

Neem even de tijd en denk na over alle dingen die je nu doet – uiteraard je leest deze post , maar de kans is groot dat je ook nog andere dingen aan het doen bent. Misschien ben je ook aan het luisteren naar muziek , een vriend aan het sms en je e-mail aan het checken of  in een ander tabblad van de browser een game aan het spelen.

Als je verschillende dingen tegelijkertijd doet, dan ben je wat onderzoekers een “zware multitasker” noemen. En je denkt waarschijnlijk dat je nog redelijk goed in deze evenwichtsoefening bent ook. Althans een hoop van mijn studenten wel. Echter volgens een aantal verschillende studies ben je waarschijnlijk niet zo effectief in multitasking als je denkt dat je bent .

In het verleden geloofden veel mensen dat multitasken  een goede manier was om de productiviteit te verhogen. Immers, als je werkt aan verschillende taken tegelijk, bereik je meer, toch? Recent onderzoek heeft echter aangetoond dat de omschakeling tussen taken serieuze tol eist qua productiviteit. Multitaskers hebben veel meer moeite uit hun afleiding te komen dan mensen die zich richten op een taak tegelijk. Tevens kan veel verschillende dingen tegelijk doen het cognitief vermogen schaden! Moet ik nog verder gaan of moet je even je Facebook pagina checken. Ik wacht wel even…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….Maar wat bedoelen we met multitasken. Het kan betekenen dat je twee of meer taken tegelijk doet, of het kan gaan om het heen en weer schakelen van de ene naar de andere taak. Multitasken kan ook gaan om het uitvoeren van een aantal snel opeenvolgende taken.

Om de impact van multitasken te bepalen, vroegen psychologen deelnemers om tussen taken te schakelen. Vervolgens werd gemeten hoeveel tijd verloren ging door over te schakelen. In een studie uitgevoerd door Robert Rogers en Stephen Monsell , waren deelnemers langzamer wanneer ze moesten schakelen tussen taken dan wanneer ze dezelfde taak herhaalden.

Een andere studie, uitgevoerd  door Joshua Rubinstein, Jeffrey Evans en David Meyer toonde aan dat de deelnemers veel tijd verloren als ze tussen meerdere taken schakelden en verloren nog meer tijd als de taken complexer werden.

Meyer suggereert dat de productiviteit met maar liefst 40 procent kan verminderen als gevolg van de mentale blokkades die ontstaan ​​wanneer mensen multitasken.

Multitasken kan een paar tienden van een seconde toevoegen, maar dit kan oplopen wanneer mensen herhaaldelijk heen en weer schakelen. Dit is misschien niet zo’n big deal in sommige gevallen, zoals wanneer je in een college van mij je Facebook pagina zit te bekijken. Echter, als je je in een situatie bevindt waarin de veiligheid of productiviteit wel belangrijk zijn, zoals tijdens het rijden van een auto in druk verkeer, kan zelfs een fractie van een seconde het verschil tussen leven en dood betekenen.

Ik ga naar het station. Hoop niet dat ik een multitaskende machinist heb.

BRON:

http://psychology.about.com/od/cognitivepsychology/a/costs-of-multitasking.htm

2 Responses to “aandacht AUB”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Ken jij zenoemenhetdesignthinking? | Design Thinking by Doing - 26 januari 2014

    […] aandacht AUB […]

  2. Investeren in geluk – Invest in happyness » Zomaar een dinsdag in december – 365 dagen kerstkind - 11 september 2014

    […] Aandacht AUB  door Cor Noltee […]

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: