RED BULL AARDAPPEL

24 nov

REDBULLAARDAPPEL.001

Waardevol. Wat is iets waard?

Neem nou een aardappel.

Zeg nou eerlijk. Een aardappel is nu niet echt een knol waar je direct dol op bent. Uiterlijk gezien dan. In de begintijd van de aardappel dacht ‘het volk’ daar ook zo over. De aardappel had duidelijk een imagoprobleem. Dat was jammer want net als rijst, pasta en brood is de aardappel een belangrijke bron van koolhydraten, vitamine B en vezels. Maar ja. Met een kop als een aardappel belandde je niet op het bord van het volk.

Hoe maak je van een aardappel een gewild product?

Frederik de Grote (1712 – 1786) is verantwoordelijk voor de populariteit van de aardappel. Afgezien van een groot militair strateeg was hij een groot reclameman.

Napoleon zei ooit over hem:

Als hij nog geleefd had, zou ik hier niet gestaan hebben“.

De aardappel kan het tegenovergestelde zeggen:

Als hij niet had geleefd, zou ik niet op dit bord gelegen hebben“.

Frederik de Grote was een meester in het ‘rommelen met perceptie’. Een echte reclameman. Hij wist met een goed idee de aardappel populair  te maken. In een tijd dat er nog geen youtube was, is hij in staat geweest een heuse viral te creeren. En zoals ik altijd zeg:

‘Een viral is pas een viral als het een  viral is.’

De strategie die hij gebruikte is vergelijkbaar met die van Red Bull toendertijd. In Red Bull zit Taurine wat in een aantal landen verboden was. Iets wat verboden is heeft nieuwswaarde en aantrekkingskracht. Die twee elementen gebruikte Frederik de Grote om ‘zijn’ aardappel populair te maken. Hoe? Hij ging  aardappels rondom zijn kasteel verbouwen en zette er een hek omheen en bewakers bij. En als als je ergens een hek omheen zet met verboden toegang heb je nieuwswaarde en aantrekkingskracht. Hij veranderde NIETS aan de aardappel. Hij rommelde aan perceptie.

REDBULLAARDAPPEL2.004

Het volk dacht ‘als Frederik de Grote aardappels eet en het waard vindt om te beschermen, zal het wel goed zijn’.

Wat het volk niet wist was dat Frederik de bewakers de opdracht had gegeven de aardappels niet heeeeeel goed te bewaken. Binnen no time ontstond er een een heuse underground aardappelteelt en ging het verhaal als een lopend vuurtje door het land.

Briljante actie.

Hoe zou je dit inzicht nu kunnen gebruiken om bijvoorbeeld jonge kinderen meer groenten te laten eten. En dan nog een stapje verder gaan. Dat ze het niet alleen eten maar ook nog echt lekker vinden. Niet dat ze zeggen dat ze het lekker vinden. Maar dat ze het ECHT lekker vinden.

Enig idee?

Het begint met een M.

Morgen de oplossing. Het lijkt op deze.

2 Responses to “RED BULL AARDAPPEL”

  1. aukesmit 24 november 2013 at 10:41 AM #

    Mc Vegie?

Trackbacks/Pingbacks

  1. Ken jij zenoemenhetdesignthinking? | Design Thinking by Doing - 26 januari 2014

    […] RED BULL AARDAPPEL […]

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: