hoofd chaos

7 okt

hoofdchaos.001

Een paar jaar geleden ontmoette ik op Picnic  Eckart Wintzen.
Ik stond in de rij om mijn kaartje te halen en hoorde iemand met een zware lach achter mij praten met een ander. Een schok ging door mijn lijf toen ik me omdraaide en zag dat hij het was. Ik was hem al vaker tegen gekomen op allerlei conferenties en dacht toen vaak ‘Daar zou ik nu wel eens een gesprek mee  willen hebben’. Maar ik durfde het niet. Deze man was zo GROOTS, zo’n held voor me dat ik elke keer compleet dicht sloeg als ik hem zag. Maar zo dichtbij als deze keer was ik nog nooit geweest. En nu was het ook anders. Het was alsof ik hem kende. Ik had namelijk zijn boekje  “Eckart’s notes” gelezen. Ik was een nog grotere fan. Maar ‘kende’ hem nu. Het boekje is werkelijk briljant. Niet alleen door de inhoud maar ook door de vormgeving. Iedere ondernemer MOET dit boekje lezen en elk half jaar nog een keer. (Frank daar ga je weer. Maar je kunt hier GRATIS een voorproefje nemen.)

eckartnotes

‘Tien jaar na dato geeft Eckart het geheim prijs van de succesformule waarmee hij ‘zijn’ BSO van een eenmansbedrijf tot multinational met 10.000 medewerkers liet groeien.

‘Een managementboek dat leest als een roman’ 
De ondernemer Eckart Wintzen vertelt in Eckart’s Notes vol humor en zelfspot over de succesformule, waarmee hij zijn BSO/Origin liet groeien van onverwacht eenmansbedrijf tot ongekende multinational. Een grappig boek, met diepgang. Het staat vol met ideeën en ‘gouden tips’ en is geschreven voor iedereen die met management te maken heeft: ondernemers, managers, studenten en docenten, hun thuisfront en natuurlijk ook iedereen die gemanaged wordt.

De 220 pagina’s van het opzienbarende boekje zijn ingedeeld in 50 korte en puntige hoofdstukken. Een soort columns, die ook afzonderlijk gelezen kunnen worden. Vanzelfsprekend komt ook de spraakmakende ‘celfilosofie’ aan bod, waarmee Eckart zijn eerste onderneming, BSO/Origin, zo succesvol maakte. Eckart’s Notes is uitgevoerd als een persoonlijk dagboek, inclusief karakteristiek elastiek en bladwijzerkoord. De ingetogen fullcolour vormgeving geeft een lekker dagboekgevoel. Rustgevend in hectische tijden. Gewoon helemaal Eckartiaans.’

Ik had het die bewuste zomer in een ruk uitgelezen en regelmatig campinggasten lastig gevallen met weer een fantastische quote of idee van hem. Het ligt nu standaard op mijn buro.

Maar hoe ‘kom ik binnen bij Eckart Wintzen’. Mijn openingszin? Wat ga ik tegen hem zeggen. Ik besloot het te doen met een uitgestoken hand, mijn naam en een oprecht bedankje en compliment. Hij lachte zijn mooie gebit bloot en zijn lach vulde de ruimte. Wow wat een man.

Hij vertelde me trots als een kleine jongen dat zijn Notes  al 20.000 keer waren verkocht en dat hij er elke dag wel 6 via zijn site verkocht. (hier zette hij dan iets persoonlijks in zodat ie er meer voor kon vragen. Anders kreeg ie problemen met de handel)
De volgende dag kwam ik hem weer tegen en vroeg hem hem hoe het ging met zijn Eyenetwork. Het geniale teleconference beeldscherm waarbij je elkaar WEL in de ogen kijkt. Het bleek dat we bijna 15 jaar geleden allebei op de eerste Doors of Perception conferentie dezelfde presentatie hadden gezien van Hiroshi Ishii van het NTT.
Ik was erg verbaasd te horen dat het nog geen doorslaand succes was.
Aangezien de volgende spreker zich alweer aandiende gaf Eckart me zijn kaartje. “Hier, ik geef je een vieze”, zei hij nog. Ik bekeek het kaartje en inderdaad het zat vol vlekken.
“Geweldig. Helemaal in stijl met je boekje.” riep ik hem na
“Laten we een keer koffie drinken”, riep ie terug, “dan kletsen we verder”
En weg was ie.
Op de koffie bij de heer Wintzen.
Ik bekeek zijn kaartje.
“Hoofd chaos” stond er onder zijn naam.
Ik kon nog een hoop van hem leren.

Kort na mijn ontmoeting bij hem op kantoor overleed Eckart Wintzen. Veel te jong.

Eckart bedankt. Nogmaals.

Hoor ik daar iets bulderen uit de hemel?

3 Responses to “hoofd chaos”

  1. De Beschermheer 7 oktober 2013 at 8:32 AM #

    Goeie tip. Besteld!

Trackbacks/Pingbacks

  1. dare to do | Design Thinking by Doing - 27 oktober 2013

    […] zit, het gewoon te doen. Het heeft mij al een aantal onvergetelijke momenten opgeleverd. Koffie met Eckart Wintzen en een lunch met Harry Starren en binnenkort een bezoek aan Polen. Met […]

  2. Ken jij zenoemenhetdesignthinking? | Design Thinking by Doing - 26 januari 2014

    […] hoofd chaos […]

Geef een reactie

%d