ding dong

6 okt

DINGDONG.141

Ik schreef al eerder over Handige Harry en beloofde toen ook ‘het andere verhaal’. Volgens mij heb ik dat nooit meer verteld. Dat is zowiezo natuurlijk interessant. Dat ik  niet meer ‘weet’ of ik iets geschreven heb. Gelukkig zijn een aantal lezers altijd heel scherp en hoor ik dat dan meteen. De reden waarom ik het soms niet meer weet, is denk ik dat het schrijven in de ochtend een Flow ervaring is. Niet altijd. Maar als ik lekker aan het schrijven ben, ‘weet’ ik eigenlijk niet wat ik schrijf. Als ik verhaaltjes achteraf lees, denk ik soms ‘Huh, heb ik dat geschreven?’

Heel bijzonder. Je bewuste en je onbewuste. Daar heeft Ap Dijksterhuis een geweldig boek over geschreven. Dat weet ik dan weer wel. Ik heb het zelfs  gelezen. En lees er af en toe weer stukjes uit. Ge – wel – dig.

slimmeonbewuste

Frank zit op dit moment waarschijnlijk ‘Ap Dijksterhuis. Het slimme onbewuste.’ in zijn boekje te schrijven. Toen ik van de week Frank sprak, vertelde hij dat hij alle boeken had gekocht die ik in op mijn blog noem. Nu wil ik jullie niet op kosten jagen en ik ontvang ook geen commissie maar die van Ap is zeer de moeite waard.

Enfin terug naar Harry. Wil je eerst weten wie Harry is dan moet je even hier naar toe. Voor wie Harry al kent hier komt het tweede verhaal.

Zoals jullie nu dus weten was Harry heel handig. En je wist precies wat je aan hem had. Heerlijk. Heel inspirerend. Wat Harry niet weet is dat hij ooit € 75.000 voor me verdiend heeft. Ik had naar zijn voorbeeld gehandeld door me af te vragen ‘Wat zou Harry doen?’

Wat had Harry gedaan?

Harry had een mooie vloer gelegd in de showroom van een autodealer in Amersfoort. Netjes op tijd. De afspraak was dat de resterende 50% bij oplevering betaald zou worden. Harry werd echter afgewimpeld met ‘Dat komt van de week wel’. En dat kwam van de week NIET. En dat moet je niet doen bij Harry. Afspraak is afspraak. Dus op de middag van de feestelijke opening ging Harry even langs bij de dealer met de half betaalde prachtige showroom vloer vol met mensen in (mantel)pakken, lekkere hapjes en champagne. Harry was de enige man zonder stropdas en wat verder opviel was het ontbreken van een drankje in zijn hand. In plaats daarvan had Harry een drilboor bij zich waarmee hij in het midden van de showroom ging staan. Nerveus kwam zijn opdrachtgever naar Harry toe een nispelde ‘Harry wat doe je?’ Harry antwoordde ‘Deze helft is betaald. En deze helft nog niet. Dus die gaat er nu uit.’ De opdrachtgever wist ook dat Harry een man van zijn woord was dus trok Harry mee naar zijn kantoortje en betaalde hem direct de andere 50%.

Ik zit nu weer met een grote glimlach op mijn gezicht dit verhaal te typen maar kwam werkelijk niet meer bij toen Harry het me vertelde.

Afspraak is afspraak. Heel simpel.

Enfin. Tot zover het intro.

Ik had ook een afspraak. Met de EuroVoetbal Show. Een grootst opgezette voetbal attractie in het PSV stadion. Ik had daar ‘Keep It’ bedacht en gebouwd. Een blue screen virtual reality spel waarbij je staand in een doel opgenomen werd door een videocamera en jezelf vervolgens in een doel zag geprojecteerd op het grote scherm voor je. De bedoeling van het spel was dat je, al bewegend, moest proberen alle ballen tegen te houden. We hadden een 3 en halve meter grote  bal gemaakt waar het scherm in hing.

Een geweldige attractie. Die als enige attractie WEL klaar was volgens planning. Wat niet volgens planning liep was de betaling. Ik had van Harry geleerd dat ze eerst 50% moesten betalen. Wat ze netjes hadden gedaan. Maar de overige 50% kwam maar niet. Ondanks allerlei beloftes. Toen ik ging rondbellen bij wat andere leveranciers hoorde ik dat de EuroVoetbal Show bijna failliet was. Ze moesten nog open maar waren alweer gesloten. Ze speelden dus mooi weer en ik dacht ‘Ik kan naar mijn geld fluiten.’ Ik hield me dom en belde gewoon elke dag hoe het met het geld zat. Beloftes, beloftes maar geen geld. Totdat niet ik maar zij me belden.

Aanstaande woensdag zou meneer Blatter komen van de FIFA om naar de EuroVoetbal Show te komen kijken. En of ik dan ‘Keep It’ wilde laten zien. Keep It was namelijk de enige attractie die al af was. ‘Natuurlijk’ zei ik. ‘Als jullie die andere 50% voor woensdag 12.00 overmaken kom ik de dongel erin doen en dan kun je gewoon op start drukken.’

‘Dongel’ hoorde ik aan de andere kant van de lijn?

Een dongel is een soort slot op je computer. Als die er niet op zit doet ie het niet. Een soort drilboor voor halfbetaalde showroom vloeren.

Woensdag ochtend werd ik om 9.30 gebeld door de bank. Er was € 75.000,00 overgemaakt.

Om 12.00 was ik in Eindhoven. Keep It was een succes.

De EuroVoetbal Show niet.

Een week later waren ze failliet.

Ding Dong.

This is your wake up call.

Dankjewel Harry.

 

2 Responses to “ding dong”

  1. esthermorren 7 oktober 2013 at 8:59 AM #

    Down-to-earth-genie, die Harry. Geweldig!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Ken jij zenoemenhetdesignthinking? | Design Thinking by Doing - 26 januari 2014

    […] ding dong […]

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: