gast aan tafel

22 jul

ralphstuyver.186

Toen ik laatst zelf werd gevraagd om een keer te gastbloggen leek me dat ook een goed idee voor mijn eigen blog. Nu hoef ik niet iedereen aan de keukentafel maar een aantal lezers hebben interessante dingen te vertellen over Empathie, Creativiteit of Prototyping.  Zo een is Ralph Stuyver. Ik ken Ralph al sinds 1996 toen we samen aan het ‘uitvinden’ waren in Bunnik. Ralph is denk ik de derde ter wereld die de CamCar bestuurde. Gisteren ontving ik zijn verhaal. Veel leesplezier. Bekijk in ieder geval ALLE 4 de filmpjes “Everything is a Remix”. Zeer de moeite waard. Dankjewel Ralph. Asjeblieft lezers. En als je Ralph nog 1 keer wilt terug zien op dit blog, vul je de poll in onderaan.

Designthinking gastblog

Door: Ralph Stuyver

Titel: Copy-morf

“Beter goed gekopieerd dan slecht bedacht”. Als uitvinder hoorde ik deze uitspraak regelmatig. En ik verbaasde me er iedere keer over. Want waarom zou je iets kopiëren als je het zelf kunt bedenken? Zelf bedenken is toch veel beter? En veel eerlijker ook, dan iets jatten van iemand. De vraag is natuurlijk: hoe origineel ben je nu eigenlijk? Iedere uitvinder die goed in octrooien zoekt kan maar 1 conclusie trekken: de meeste uitgangspunten lijken al bedacht. De meeste octrooien beschrijven namelijk nieuwe combinaties van al bestaande elementen. Maar is dat jammer? En is dat combineren nu minder origineel dan het bedenken van nieuwe elementen? Nee hoor, dat is net zo origineel en waardevol.Uit onderzoek in de jaren ’90 onder designers, creatieven en oorspronkelijke kunstenaars bleek dat je twee dingen kan doen: recombineren en herinterpreteren. Ik zal dat even toelichten. Je kunt twee (of meer) bestaande elementen bij elkaar zetten en zo iets nieuws bedenken. En je kunt dan achteroverleunen en je schets of proto van een afstand bekijken en dan ineens denken: maar dan wordt het eigenlijk dát. En dát is nu fantastisch! Zet bijvoorbeeld een letter V op een letter J. Ja, dit is een gedachten experimentje, doe je even mee?

Heb je de V op de J gezet? Dan kun je een paraplu krijgen. Een afdakje en omgedraaide wandelstok waren natuurlijk allang bekend, maar in combinatie krijg je een zinvolle oplossing: paraplu. Beide bestaande elementen werden gerecombineerd en geherinterpreteerd tot iets nieuws.

Toen ik in 2005 met Marcel Kampman samenwerkte hadden we een favoriet spel: Copy-Morf. Bij iedere nieuwe opdracht die we kregen gingen we aan de slag zoveel mogelijk bestaande elementen te verzamelen, vaak beelden, teksten en concepten. Soms ook muziek. Die husselden we gedachtenloos door elkaar, douwden ze straffeloos tegen elkaar, trokken ze gewetenloos uit elkaar en zetten ze minitieus weer in elkaar. Whaaaaaaaaaaa! Wat een creatieve energie gaf dat! Vervolgens keken samen naar die smeulende puinhoop van een creatieve brij. we brain-ping-pongden daarover, et voilá: daar was een creatief concept geboren.

 Copy-Morf.  Ik kan het iedereen aanraden.”

 http://everythingisaremix.info/watch-the-series/

Ralph Stuyver: Strateeg, concepter en uitvinder. Nu druk bezig het digitaal Cultureel Erfgoed in Nederland te innoveren.

2 Responses to “gast aan tafel”

  1. Marcel Kampman 23 juli 2013 at 8:03 AM #

    Ha Ralph 😉 Alle Copy > Morph credits aan Daan Roosegaarde, ‘coined’ aan een picknicktafel op PICNIC lang geleden. En zag laatst een plaatje van zijn studio en blijkbaar is het nog steeds zijn credo, hing aan de muur. Waren gouden momenten inderdaad in dat barre gebouw. Good times!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Ken jij zenoemenhetdesignthinking? | Design Thinking by Doing - 26 januari 2014

    […] gast aan tafel […]

Geef een reactie

%d