too much time kills everything

21 jul

timekills.184

Hoe kun je gemotiveerd blijven bij de dingen die je elke keer moet doen. Ik  bedoel dezelfde dingen. Herhaling. Ik vroeg me al jaren af  hoe het mogelijk is voor muzikanten om elke keer hetzelfde nummer te spelen. Is het dan verstand op nul en gaan? Nu speel ik zelf geen instrument dus ik heb werkelijk geen idee. Tot ik de geweldige documentaire van de White Stripes zag: ‘Under Great White Northern Lights.’ Hierin legde Jack White precies uit waar ik al jaren naar op zoek was.

Op een gegeven moment legde Jack uit hoe hij zichzelf constant muzikaal uitdaagde. Hij vertelde dat hij op een hele oude, krakkemikkige gitaar speelde. Waarom zou je zeggen? Nou, omdat hij een uitdaging nodig heeft om de nummers te spelen die die al zo vaak gespeeld heeft. Het is een geweldige uitdaging om uit dat gitaartje dezelfde sound te krijgen als de keren daarvoor. Maar Jack gaat nog een stapje verder. Op het podium gaat hij expres net iets te ver van de microfoon staan en net iets te ver van zijn versterker. Jack daagt zichzelf constant uit om onder deze nieuwe omstandigheden toch dezelfde kwaliteit te bieden. Het voorkomt dat Jack op de automatische piloot gaat en, belangrijker nog, Jack ongemotiveerd raakt. Jack zoekt de grenzen op van het onmogelijke. Daagt zich constant uit en raakt zo in een FLOW. Jack legde in 5 minuten uit waar de Amerikaanse psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi in 1975 een heel boek over schreef genaamd FLOW.

‘Flow refereert aan een mentale toestand waarin een persoon volledig opgaat in zijn of haar bezigheden. Flow wordt gekenmerkt door op de betreffende acties gerichte energie en activiteit, volledige betrokkenheid daarbij, alsmede het feit dat men de activiteiten succesvol uitvoert.

Volgens Csiksentmihalyi kan het gevoel van flow gekenmerkt worden door ten minste een aantal van de volgende acht kenmerken:

 1. Men heeft een duidelijk doel;
 2. Concentratie en doelgerichtheid;
 3. Verlies van zelfbewustzijn: men gaat volledig op in de activiteit en vergeet zichzelf;
 4. Verlies van tijdsbesef: de tijd vliegt voorbij;
 5. Directe feedback: succes en falen ten aanzien van de activiteit zijn onmiddellijk duidelijk, zodat men daarop het eigen handelen direct kan aanpassen;
 6. Evenwicht tussen de eigen vaardigheid en de uit te voeren activiteit: de bezigheden zijn heel uitdagend echter nét niet te moeilijk om met succes uit te voeren;
 7. Een gevoel van persoonlijke controle over de situatie of activiteit;
 8. De activiteit is intrinsiek belonend, bijvoorbeeld erg leuk.

Toen ik 26 januari 2013 begon met dit blog wist ik niet dat het een experiment zou worden van een jaar. Elke dag schrijven. Het eerste wat ik doe als ik wakker word. Schrijven en binnen een uur publiceren. Het voldoet aan alle 8. Ik mis er echter een die ik van Jack heb geleerd:

Too much time kills everything.

Thanks Mihaly.

Thanks Jack.

2 Responses to “too much time kills everything”

 1. wimjan 22 juli 2013 at 10:52 AM #

  Jack heeft gelijk. En Mihaly ook. Bedankt Cor, voor de opfrisser.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Ken jij zenoemenhetdesignthinking? | Design Thinking by Doing - 26 januari 2014

  […] too much time kills everything […]

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: