ssssssssssssst

21 mei

sssssst.013.013

Ik schreef al eerder over Stilte Management. Geinspireerd door Frank uit de film ‘God Bless America’ wil ik het daar vandaag weer over hebben.

Frank is er klaar mee. Ik zal niet teveel verklappen maar Frank en zijn tiener partner in crime schieten oa 3 mensen in de bioscoop dood die zitten te bellen, popcorn te gooien en te praten. Asociaal natuurlijk. Van die drie. Ondanks de duidelijke stilte verzoeken voorafgaand aan de film.

Het zal niet lang duren voordat er ook doden gaan vallen in de stiltecoupe’s van de NS. In tijden van crisis is er altijd wel een of andere idioot die doorslaat waarop we ons dan massaal afvragen hoe het toch zover heeft kunnen komen. Ik zal de NS een uitgebreid onderzoek besparen. Dat duurt dan weer maanden, kost een hoop geld en die kan de NS wel beter gebruiken.

In de stiltecoupes van de NS zitten drie soorten mensen.

1. De mensen die stil zijn

2. De mensen die praten en niet weten dat het een stiltecoupe is

3. De mensen die praten en weten dat het een stiltecoupe is

Het is opvallend hoe weinig mensen iets tegen 2 en 3 zeggen. Ik vond dat ook moeilijk…in het begin. Maar nu gaat het me steeds makkelijker af. Met wisselend resultaat overigens.

Als ik groep 2 er op aanspreek wijs ik vriendelijk op de grijs matte stickers op de ramen waarop staat ‘stilte, silence’. Het merendeel verontschuldigt zich en is dan stil. Een klein deel blijft gewoon doorpraten en er zijn er ook die gaan fluisteren. Das nog irritanter dan praten.

 

Groep 3 is hopeloos. Zij lopen het grootste risico Frank een keer tegen het lijf te lopen.

Om onnodige slachtoffers te voorkomen wil ik de NS wijzen op een techniek die ik heb geleerd van Wies Bronkhorst genaamd priming.

‘(Associatieve) priming wil zeggen dat je sneller of sterker reageert op prikkels als je kort daarvoor prikkels hebt waargenomen die in je hersenen er mee in verband worden gebracht…….. Een inmiddels redelijk bekend voorbeeld is dat het afbeelden van een bibliotheek in een stiltecoupé van de trein tot een daling van het geluidsniveau leidt.’

Alstublieft NS. Vraag niet hoe het kan maar profiteer er van.

Ik ga straks met de trein naar Utrecht. In de stiltecoupe.

Ik hoop dat Frank met de auto gaat.

 

 

 

3 Responses to “ssssssssssssst”

 1. Elja Daae (@Elja1op1) 21 mei 2013 at 6:07 AM #

  Genieten weer dit, Cor. In stilte, he. Hoewel, dat is niet helemaal waar want door jouw andere post zit ik druk op iTunes te luisteren en te downloaden. Dus behalve de NS hoort ook Apple jou nu even te bedanken.

  [hier stond een deprimerend stukje over mensen die doorslaan en zo. omdat er zich iets voordoet in mijn omgeving. om helemaal open kaart te spelen, eerst stond er een leuk grapje en toen een deprimerend stukje. en nu staat er alleen dit. ik heb me bedacht]

  🙂

  • cornoltee 21 mei 2013 at 6:24 AM #

   Ik bedank jou! En welke heb je gedownload? Blurred Lines? Vergeet dan ook Get Lucky van Daft Punk niet (also featuring Pharrell Williams 🙂

Trackbacks/Pingbacks

 1. Ken jij zenoemenhetdesignthinking? | Design Thinking by Doing - 26 januari 2014

  […] ssssssssssssst […]

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: