intensive care

12 mei

intensivecare.005

Voor veel bedrijven is het crisis. Dat vind ik fijn. In tijden van crisis wordt het kaf van het koren gescheiden en gaan veel mensen goed nadenken over wat ze nu echt willen in plaats van wat ze moeten omdat ze er voor betaald worden. Zo vond Steve Jobs zijn ontslag bij Apple een van de beste dingen die hem ooit is overkomen. Hij ging weer doen wat ie leuk vond en goed in  was.

En wat vind jij nu echt het leukste wat er is? En waarom doe je dat niet?

Veel gehoord antwoord is tijd. Ik zeg dan altijd:

‘Tijd? Je bedoelt prioriTEIT!’

Maar zo makkelijk is het toch niet blijkbaar. Veel mensen weten echt niet waar de tijd vandaan moeten halen.

Toch is het makkelijker dan je denkt. Ik ga je geen tijdmanagement boek of site tip geven maar 3 simpele tips die, als je ze een week volhoudt, maar eens moet beoordelen voor jezelf. Begin er met een. Doe die drie weken.  En wat is nou drie weken. Ik schrijf al ruim drie maanden elke dag een verhaaltje. Dan kan jij het ook. Na drie weken probeer je er nog een.

Komen ze.

1. Uur eerder naar bed. Uur eerder uit bed. Heel simpel. Kost niks. Kan daar wel een boek over schrijven. Over de voordelen. Maar dat doe ik niet. Als je meer tijd wilt: gewoon doen. Kop houden. Maak voor de grap maar eens een overzichtje van de hoeveelheid tijd dat je zinloos achter een beeldscherm zit. Zie je tijd zat. Nestel. Ik ga regelmatig om 21.00 naar bed. En er om 5.00 uit. Net als vandaag. Heeeeerlijk.

2. Finish what you started. Multitasken is highly overrated. Dit is geen makkelijke maar werkt als een trein. Maak desnoods een bordje ‘niet storen’ of ga naar een plek waar je niet gestoord kan worden. Gestoord word je toch wel. Door je Kabouter, die met allerlei betere alternatieven komt om te doen.. Kill him.

3. Koop een mooie koffie of thee thermos beker en neem de trein. Ook al heb je het al 20 jaar niet gedaan. Doen. Het liefst na 9.00. Das goedkoper en rustiger. Of. Nog beter: voor 6.30. Er zijn tegenwoordig ook tweede klas stilte coupes. De trein geeft je een deadline. Ik maak vaak keynote presentaties. Muziekje op en gaan. Ongelooflijk wat je tussen Rotterdam en Utrecht kunt maken. En vertragingen? Ideaal! Heb je meer tijd voor jezelf. Excuseer je NOOIT voor dat de trein vertraging had. Ga anders bij de NS werken. Mocht je van huis uit werken  dan sta je gewoon twee uur eerder op 🙂

Nog beter is jezelf ontslaan of van een klif af rijden zoals deze man die we gisterochtend tegen kwamen.

Heb je zeeën van tijd.

3 Responses to “intensive care”

  1. Martine Bakx 15 mei 2013 at 6:51 AM #

    Uur eerder naar bed, uur eerder uit bed. Avondmensen als ik zouden dat moeten omdraaien. Maar dat gaat zo lastig met schoolgaande kinderen.

Trackbacks/Pingbacks

  1. On the road | prikkeldaad - 12 mei 2013

    […] Ik las vanochtend in bed een blog van Cor Noltee, over tijd creëren en plannen uitvoeren. Of ging het ergens anders over? Ben niet zeker. Doet er ook niet toe. Ik deed vanochtend half wat hij zei dat ik dacht dat hij schreef. <hier schreef hij over> […]

  2. Ken jij zenoemenhetdesignthinking? | Design Thinking by Doing - 26 januari 2014

    […] intensive care […]

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: