pijnpoli

17 apr

pijnpoli.005

Met 3 collega’s van de HKU begeleiden we deze week 250 eerste jaars Kunst en Economie studenten. In vier dagen leren we ze dat het belangrijk is om je eerst in te  leven en op zoek te gaan naar een probleem. Dit probleem om  te zetten in een goede vraag en dan pas ideeën te bedenken. En die vraag maken is een hele lastige klus. Vaak hebben we de neiging om al heel snel te beginnen met ideeën bedenken. Maar als die voortkomen uit de verkeerde vraag dan kun je weer opnieuw beginnen.

Een goede vraag moet je begrijpen, voelen en makkelijk door kunnen vertellen.

Een goede vraag moet een duidelijk doel hebben. Niet drie, twee doelen. Nee één. Wel eens geprobeerd met een voetbal in twee doelen tegelijk te schieten? Het is de enige manier die PSV nog kampioen kan maken. Gaat niet lukken dus. In dit ene doel zit het probleem ‘verpakt’. Je kunt alleen een goede vraag maken (en oplossen) als je verstand hebt van de materie.

Een goede vraag vermeldt de probleem eigenaar. Degene met het probleem. Je moet een directe ‘lijn’ hebben met de probleem eigenaar. Samen kijk je of je het juiste probleem te pakken hebt.

Een goede vraag is concreet. Hoe concreter hoe beter. Dat voelt soms ‘klein’. Maar het gaat juist om de details. Dus zeg niet “Bedenk manieren om mensen duurzamer te maken.” Maar ‘Bedenk manieren om studenten in studenten huizen zuiniger met water om te laten gaan.’

Een goede vraag is uitdagend. Je moet wel zin hebben om hem op te lossen. Werk alleen met mensen die gemotiveerd zijn om de vraag op te lossen, ideeen te bedenken. Niets is zo demotiverend als een persoon die zijn hakken in het zand zet. Dan heb je pas een probleem.

Formuleer je vraag in één zin. Das wel zo makkelijk. Als je meer zinnen nodig hebt, heb je het gewoon nog niet strak. Schrijven is schrappen. Hoe strakker de vraag hoe beter de focus!

Begin je vraag met Hoe… of Bedenk… Dit zet je hersenen ‘open’. En ‘open staan’ voor nieuwe ideeen is precies waar het om gaat. Ga voor meerdere oplossingen. Dus zeg niet:

‘Bedenk een manier’ maar ‘Bedenk manieren’

Dan krijg je meer ideeën. En dat wil je. Veel ideeen.

Want een goed idee begint met veel ideeen.

Nog vragen?

Bel de pijnpoli 0624965000

One Response to “pijnpoli”

  1. Elja Daae (@Elja1op1) 17 april 2013 at 6:47 AM #

    Mooi. De waarde van een goede vraag!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: