probleem

13 apr

probleem.024

Vandeweek gaf ik een training aan eerste jaars HBO studenten. Zo’n 50 man….en drie vrouwen. Van 9.00 tot 15.00. De ochtend bestond uit een inspiratie en informatiecollege over Design Thinking. Oa. dat DT bestaat uit 5 stappen:

1. leef je in

2. kies

3. bedenk

4. maak

5. verbeter

Verder heb ik ze kennis laten maken met mijn Kabouter en versteld doen staan over de patronen in hun eigen hoofd.

Geen enkel probleem.

De problemen ontstonden pas toen ik ze vroeg allemaal het probleem op te schrijven dat ze wilde gaan oplossen. Om een heel lang verhaal iets korter te maken, niemand had een goed probleem. Ze hadden wel allemaal netjes dingen gedaan als swots en concurrentie analyses maar niemand, niemand had zich goed ingeleefd. Niemand was op zoek gegaan naar behoeften, inzichten en kennis. Niemand was gekomen met een wicked problem waar ze hun creativiteit op los konden laten. En als je geen probleem hebt kun je geen goede vraag formuleren en dus ook geen design challenge.

Ze hadden een probleem.

En ze zijn niet de enige. Heel veel mensen, lees bedrijven, proberen van alles op te lossen zonder dat ze weten wat hun probleem is. Als je dan met ideeën komt weet je niet of ze wel geschikt zijn om dat probleem op te lossen. Veel mensen gaan gewoon al rennen zonder dat ze weten Waarom en Waarheen. Gek he dat ze de weg kwijt raken. De TomTom is de ultieme problemsolver. Door in te vullen waar je naar toe wilt gaat ie uitrekenen hoe je daar moet komen. Omdat ie weet waar je op dat moment bent.

Als je niet weet waar je bent heb je een probleem. Alleen het verkeerde probleem.

En als je geen probleem hebt, heb je geen vraag, heb je geen vraag dan heb je geen uitdaging en heb je geen uitdaging dan kun je niet  gemotiveerd zijn. En zonder motivatie geen creativiteit.

Maar dat is nog niet het enige probleem. want hoe kom je van een probleem naar een goede Design Challenge?

Ik heb daar een leuk spelletje voor gemaakt.

Stel je voor dat je met je team een probleem wilt oplossen……en je het er over eens bent dat dat het probleem is. Schrijf dit probleem dan op een groot stuk papier in het midden en trek er een cirkel omheen.

Maak nog een cirkel en schrijf daar met ze allen in hoe het komt dit? Bedenk verschillende redenen!

In de volgende cirkel schrijf je waarom is dat zo?  Bedenk ook weer meerdere redenen!

Formuleer vervolgens meerdere vragen per waarom is dat zo?

Begin die vragen met Hoe of Bedenk.

Trek vervolgens pijlen van vraag naar probleem en geef cijfers voor hoe goed die vraag in staat is om het probleem op te lossen. De vraag met de meeste punten wint.

problemsolver.009

Van die vraag maak je een Design Challenge door er een ‘Het zou fantastisch  zijn als……….’ van te maken.

Als je dan nog niet gemotiveerd bent heb je pas echt een probleem.

Dan bel je mij gewoon 06 24965000.

Vanmiddag tussen 14.00 en 15.00 gratis spreekuur.

helpdesk.031

Tot straks.

Geef een reactie

%d