Superdure consultant.

1 mrt

superdureconsultant.010

Weet je wat zo lekker is aan vroeg opstaan?

Het is 1oo% puur ME TIME. Tijd voor jezelf. Het schijnt dat al die zelfhulp boeken heel goed verkopen maar heel slecht werken. Je bent even enthousiast maar dat zakt dan weer heel snel in. Net als dieten.  Over sommige dingen moet je niet nadenken. Die moet je gewoon doen. Dus gewoon de wekker om 5.00 uur zitten. Je mag jezelf dan natuurlijk wel verwennen met een heerlijke bak koffie. Zo zit ik hier aan de Indriya van Nespresso. Het eerste wat ik doe ’s ochtends is koffie zetten. En hang dan met mijn mijn neus boven het kopje terwijl de hete koffie in het kopje druppelt. Pure doping. EPO is zo jaren negentig.

Design Thinking is het zo snel mogelijk maken van prototypes door je eerst in te leven (empathie) en je dan voor te stellen (creativiteit). Het schijnt dat je betere en meer goede ideeen krijgt als je eerst ZELF, in je eentje dus, nadenkt over een probleem en het daarna pas deelt met een groep. Goede tip voor de volgende brainstorm:

Geef de brainstorm vraag een paar dagen van te voren en laat de deelnemers 10 ideeen meenemen naar de brainstorm. Geen 10 ideeen? Mag je niet meedoen. Wees keihard! En communiceer dat ook duidelijkvan te voren. Kijk maar eens wat er gebeurt. Met 5 deelnemers (en een goede facilitator) begin je dan al met 50 ideeen. Die je met elkaar bespreekt en beter maakt. Een erg goede en leuke techniek hier is: de “Superdure consultant”. Ik leerde de techniek van Sue Walden. Ik deed samen met Wies Bronkhorst een training van Sue: “The Bendable Brain”

Hoe werkt de “Superdure consultant”??

Stel je voor je bent met 5 m/v en je hebt allemaal 10 ideeen meegenomen naar de brainstorm. Iemand (de Superdure consultant) vertelt zijn idee. De andere luisteren aandachtig (tja want het is een superdure consultant. Die voor heeeeel veel geld dit idee heeft bedacht, dus zal het wel goed zijn). Vervolgens vult iedereen dit idee aan met de volgende zin. Let op! Alles kan en mag. Houd je niet in.

“Ja! Wat een goed idee! En dan zou je ook nog……….”

De facilitator schrijft de aanvulling op een post-it.

Het leuke van de oefening is is dat mensen gaan denken in mogelijkheden ipv beperkingen. De snelheid bevordert dit alleen maar. Houdt het tempo er dus in, je wilt niet dat men te lang nadenkt. Als je merkt dat de energie laag wordt stop je en maak je de volgende “superdure consultant”.

Het is wel handig om je Kabouter thuis te laten bij deze oefening. Dat zal niet voor iedereen makkelijk zijn. Je Kabouter vindt jouw ideeen meestal niks Laat staan van die Superdure consultant.

Levert deze techniek je toch te weinig goede ideeen op?

0624965000 (deze week in de bonus)

2 Responses to “Superdure consultant.”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Dit is Design Thinking by Doing verhaal 395/1001. De nog duurdere superdure consultant | Design Thinking by Doing - 21 maart 2014

    […] trouwe lezer ik schreef al een keer eerder over haar/hem. Maar hier de verbeterde versie. Nieuw nu NOG […]

  2. Nobody likes changes | Design Thinking by Doing - 21 maart 2017

    […] vraag ze bij het begin van de brainstorm hun beste idee te kiezen en speel de Superdure Consultant. Hoe die werkt, lees je hier. […]

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: