21 feb

playmore2.016

Spelen kan levens redden.

De fun theorie gaat over hoe spel gedrag kan veranderen.

Het eerste voorbeeld binnen deze context dat ik een keer online tegen kwam was de piano trap.

Hier wordt duidelijk en op een leuke manier aangetoond hoe spel gedrag kan veranderen. Hoe ging dit experiment? In een metrostation met een trap en twee roltrappen (een omhoog en een omlaag) werd gekeken hoeveel mensen de trap namen. Vervolgens maakten ze van de trap een piano die, als je op de treden stapte, geluid maakte alsof je dus op een levensgrote piano liep. Wat bleek, een significant percentage nam daardoor de trap. En dat gold voor jong en oud. Voor mij was dit het eerste goede en leuke voorbeeld hoe plezier gedrag kan veranderen.

Waarschijnlijk geïnspireerd door dit voorbeeld heeft Volkswagen toen een campagne opgezet waarbij VW aan het publiek vroeg om voorbeelden te bedenken die gebaseerd zijn op deze theorie.

En de winnaar van deze campagne was jaloers makend goed en simpel. En onbegrijpelijk dat deze nog steeds niet op grote schaal wordt toegepast.

De winnaar had het volgende bedacht. Op een straat in de stad waar te hard werd gereden, werd een snelheidscamera geplaatst. Het verschil echter met “normale” snelheidscamera’s is dat deze ook degene fotografeerde die zich netje aan de snelheid hielden. Vervolgens kregen de te hardrijders een bekeuring waarvan het geld in een “prijzenpot” belandde. De geflitste nette rijders ontvingen vervolgens een lot in de bus waarmee ze kans maakten op het geld uit de prijzenpot dat bestond uit de opbrengst van de bekeuringen.

Resultaat: 26 % minder hardrijders. Een briljant voorbeeld hoe fun gedrag kan veranderen en in dit geval misschien zelfs wel levens redt.

Een ander schokkend goed voorbeeld dat zeker levens spaart is het volgende.

In een ziekenhuis kreeg de helft van een groep niet gamende chirurgen de opdracht om wekelijks 3 uur simpele oog hand coördinatie computerspelletjes te spelen. Dus de ene groep speelde niet. De andere 3 uur per week.

De resultaten waar verbluffend.

De gamende chirurgen bleken hun werk in de operatiekamer 37 % sneller te doen en maakten hierbij 27 % minder fouten. Voor mij HET bewijs dat games zelfs mensenlevens kan redden.

2 Responses to “”

  1. barendkaas 21 februari 2013 at 7:20 AM #

    Zullen we vanavond eens checken of een potje Mario Kart de wereld kan redden dan?

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: