Mondriaan jezelf het Museum in. Deel twee.

15 mei

Moge Cor.

Dag Piet. Weet je dat je me geweldig hebt geholpen met je idee iets te doen met het spel dat ik vorig jaar maakte.

Af en toe is het goed om een buitenstaander met verstand van, andere relevante, zaken naar de materie te laten kijken.

Inderdaad Piet en dit is wat er gebeurde. Ik vroeg gisteren aan lezers van mijn blog of ze zelf een Mondriaan wilde maken en dat hebben een aantal mensen gedaan. Ik zal je even niet vermoeien met hoe dat technisch werkt maar in het kort komt het op het volgende neer. Lezers van mijn blog die een Mondriaan wilde maken konden dat doen op hun eigen scherm. Dat kan een zogenaamde tablet zijn, weet je wel waar ik het je een keer op heb laten zien.

Dat lichtgevende boekje met de ingrediënten van mijn werk op elkaar gestapeld en waar je met je vinger de rechthoekjes een plek kon geven?

Ja die.

Ja die ken ik nog.

Sommige mensen hebben zo’n ’tablet’ en anderen hebben een ander ‘scherm’ waarmee ze  hun Mondriaan gemaakt hebben. Elk scherm ziet er in het begin zo uit:

Schermafbeelding 2016-05-15 om 13.07.13

En als ze vinden dat hun Mondriaan ‘klaar’ is drukken ze op de ‘exposeer’ knop en dan wordt er automatisch een expositie gemaakt van alle tot dan toe gemaakte Mondriaans. Vraag niet hoe het kan maar profiteer er van! Oh, wacht even Piet. Ik krijg een bericht van Els. Die stuurt me nog haar Mondriaan. Dan moet ik het filmpje nog even aanpassen. Ik zou het zonde vinden als trouwe lezeres Els haar Mondriaan niet voorbij ziet komen in het filmpje. Moment geduld ajb.

Doe rustig aan Cor. Ik heb alle tijd. Tijd vliegt. Volgend jaar is het 100 jaar geleden dat ik mijn werk maakte.

Jammer. Op een of andere manier zit Els Mondriaan er niet tussen. Maar deze maakte ze:

Schermafbeelding 2016-05-15 om 13.36.53

Els is een goede leerling! Maar ik ben nu toch ook nieuwsgierig naar de andere ‘Mondriaans’

Komen ze Piet:

Prachtig hoe de werken in elkaar overvloeien.

Ja mooi he. En ik bedacht dat de makers het misschien ook interessant zouden vinden als ze zien hoe hun eigen werk ‘ontstaan’ is. Zoals deze van mijn goede vriend Arie. Dat ik hem toch heb kunnen verleiden tot het maken van abstracte kunst! Dat is geweldig.

Vind dat = teken erg interessant. Wat zou zijn gedachte daar achter zijn? En het feit dat de compositie zich concentreert rechts boven in de lijst. Neem hem eens mee Cor.

Ik zal het hem vragen.

Hier zijn de werken van:

Aniek Mondriaan

Sjanne Mondriaan

Ango Mondriaan

Martine Mondriaan

Helga Mondriaan

Maurice Mondriaan

Gertjan Mondriaan

Rob Mondriaan Nelissen

Lilian Mondriaan

Anja Mondriaan

Arie Mondriaan

KEEES Mondriaan

John Mondriaan

Daan Mondriaan

Grit Mondriaan

Vita Mondriaan

Heel interessant om de verschillende maakprocessen en composities te zien.

En wat ik als onderzoeker nog graag zou willen weten van de makers zijn de antwoorden op twee vragen:

  1. Wat werkte voor ze?
  2. Waar zouden ze als Mondriaankenner/kunstenaar/speler/……. behoefte aan hebben.

Hoe bedoel je dat?

Wat voor mij werkte is de intuïtieve interface….oh sorry Piet. Daarmee bedoel ik de manier waarop ik de de verschillende vierhoekjes een plek kan geven op het ‘doek’.

En waar ik als kunstenaar behoefte aan heb is een manier waarop ik het aan anderen kan laten zien. Ik zou het geweldig vinden als ik mijn werk thuis zou kunnen ophangen. Op canvas of in een digitaal scherm. Stel je voor dat je een ‘digitaal doek’ aan de muur hebt hangen waar permanent alle Mondriaans in elkaar overgaan en als ik ervoor ga staan Mijn Mondriaan verschijnt.

Dat is een geweldig idee voor in de klas, nadat ze bij mij zijn geweest.

Piet, wat zou ik toch zonder je moeten? Zo Mondriaan jij jezelf trouwens ook aardig de wereld in.

Digitale Doeken. Goh als ik die 100 jaar geleden had gehad.

Dan had de wereld er heel anders uitgezien.

Wie weet Cor. Wie weet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: