Six degrees of Piet Mondriaan

13 mrt

Moge Piet. Wat is het geweldig weer weer.

Nou zeker Cor, het zonnetje komt hier lekker de zaal binnen stralen. Maar wat sta jij te stralen Cor. Vanwaar die grote glimlach?

Piet, ik heb vanochtend zo hard gelachen met een traan. Geweldig. Maar ik moest even nadenken hoe ik dit verhaal op een of andere manier aan jou of je werk kon koppelen. Ken je theorie van Six Degrees of Seperation?

Nooit van gehoord, Cor.

Ah. Nou de theorie van Six Degrees of separation  (letterlijk “zes graden van verwijdering”) is de theorie dat iedereen slechts zes stappen of minder van elkaar verwijderd is. Zo ontstaat een ketting van ‘vrienden van vrienden’ om twee mensen met elkaar te verbinden in maximaal zes stappen. De term ‘six degrees of separation’ wordt vaak gebruikt als synoniem voor het ‘kleine wereld’ fenomeen. Alle mensen ter wereld zouden elkaar makkelijk in 6 stappen kunnen bereiken. Er is divers onderzoek gedaan om de theorie empirisch of theoretisch te onderbouwen. En ik ga jou nu proberen te koppelen aan Simone een Italiaanse jongeman die fan is voetbalclub Roma. Simone kijkt altijd met zijn drie vrienden de wedstrijden van Roma maar nu twijfelt hij. Hij krijgt namelijk een kaartje om, alleen,  naar de wedstrijd Roma tegen Real Madrid, een van de beste clubs ter wereld, te gaan.

Nou Cor . Je hebt me nieuwsgierig gemaakt. Doe je best. Ik tel met je mee.

Ok Piet. Komt ie

Stap 1

Simone is fan van Roma. Roma speelde vorig jaar tegen Feyenoord een voetbalclub uit Rotterdam Zuid.

Stap 2

Feyenoord speelt zijn thuiswedstrijden in De Kuip. Het stadion werd geopend in 1937. Toen zat jij volgens mij in Parijs. Het stadion werd gebouwd door architectenbureau Brinkman van der Vlugt.

Stap 3

Architectenbureau Brinkman van der Vlugt ontwierpen en bouwden in 1932 Huis Sonneveld. Huis Sonneveld is een van de best bewaard gebleven woonhuizen in de stijl van Het Nieuwe Bouwen. Het Nieuwe Bouwen was mede beïnvloed door de Theosofie.

Stap 4

Jij werd in 1909 lid van de Theosofische Vereniging.

Ongelooflijk Cor. In slechts 4 stappen. Nu ben ik wel heel benieuwd naar waar jij zo om moest lachen met een traan.

Het verhaal van Simone ajb:

 

 

2 Responses to “Six degrees of Piet Mondriaan”

  1. Els 13 maart 2016 at 1:17 PM #

    Gaaf…

Trackbacks/Pingbacks

  1. “Ja, dat is een schilder, zie, zoo moet het zijn”. | Design Thinking by Doing - 14 maart 2016

    […] Cor. Wat een geweldig filmpje liet je me gisteren zien. En inderdaad ongelooflijk hoe alles en iedereen met elkaar verbonden is. Wie had kunnen […]

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: