Fake Book

15 jan

FAKEBOOK_996.001

10 jaar geleden bedacht ik de KoffieKring voor Douwe Egberts. Een manier om je Hyves vrienden te filteren. Ik had namelijk een heleboel Hyves vrienden maar vroeg me af met welke Hyves vrienden ik ooit een kopje koffie had gedronken. Dat waren mijn ‘echte’ vrienden. Mijn echte vrienden waren zichtbaar in mijn waterreservoir en als ik iemand een uitnodiging wilde sturen voor een bakkie koffie sleepte ik mijn vriend in het koffiefilter van de Douwe Egberts Excellent op mijn beeldscherm. In de koffiepot van de  op dat moment online aanwezige vriend (anders was ie niet zichtbaar in mijn waterreservoir geweest) druppelde dan langzaam mijn profielfoto. Als vrienden elkaar op deze manier uitnodigden kregen ze als ze samen bij een van de DE cafe’s koffie gingen drinken, een gratis koffie.

Online contact gebruiken voor echt contact met je echte vrienden in de echte wereld.

Gisteren was ik jarig en kreeg ik in de avond een persoonlijk whatsapp bericht van een vriendin. Tot mijn verbazing feliciteerde ze me een kwartier later ook nog op FaceBook met een “Happy Birthday!” om aan al mijn echte vrienden te laten zien dat ze wel degelijk aan me gedacht had.

Ik denk dat ik maar eens een bakkie koffie met haar moet gaan drinken.

 

One Response to “Fake Book”

  1. Sander van der Horn 15 januari 2016 at 2:22 PM #

    Hey Cor, je raakt een teer punt. Ik ben een enthousiast gebruiker van sociale media – maar kan ze op hetzelfde moment verafschuwen. Ik plaats een like bij een foto van een vriend en voel tegelijkertijd de behoefte aan echt, offline contact. Een berichtje liken is makkelijker dan een telefoontje.

    Ach natuurlijk, afspreken met vrienden kan nog steeds – inclusief koffie – al merk ik in toenemende mate dat ik veel van hun avonturen al ken door de eindeloze stroom Facebook posts, tweets en linkedin-updates. Zelfs het wel en wee van mijn eigen ouders verneem ik eerder via Facebook dan bij onze wekelijkse ontmoeting als ze op de kinderen hebben gepast. En dat vind ik ergens heel jammer.

    Daarom ben ik blij met je bericht. Je koffiekring kende ik niet en het is volgens mij al verdwenen – maar het principe is nog steeds actueel. Misschien nog wel meer dan in het Hyves-tijdperk zelfs.

    Ik zou het leuk vinden een keer een echte bak koffie met je te drinken. Eens echt bijpraten.

Geef een reactie

%d