12 monkeys in 9,5 weeks. Awesome. Dit is Design Thinking by Doing Verhaal nummer 854/1.111

23 aug

12monkeys_854.001

Afgelopen vrijdag woonde ik de verdediging bij van een van mijn favoriete ex studenten. Zijn verdediging (in het Engels) mocht 10 minuten duren met 5 minuten uitloop. Het eerste woord van zijn presentatie was “Awesome!” om vervolgens een drie minuten durende scene uit Otto e Mezzo (8,5) van Fellini te tonen. Ik vond dat heel stoer, 3 minuten van je 10 minuten presentatie gebruiken. Maar het had een duidelijk doel. De desbetreffende student had namelijk mijn post gelezen van 28 juli. Voor degene die die gemist hebben:

“Ik heb een tip voor alle toekomstige afstudeerders, inclusief mezelf. Op momenten dat je persoonlijk wordt beoordeeld met een cijfer tussen de 1 en de 10 draag dan een shirt met een grote 8 of 9 en waarom niet een 10 erop. Word je beoordeeld met een onvoldoende, voldoende, goed, zeer goed of uitstekend zou ik, denk ik, gaan voor groot EXCELENT op mijn shirt. Gebruik in je presentatie zoveel mogelijk woorden die passen bij een uitstekende, geweldige prestatie. Steve Jobs wel eens bekeken? Na het bekijken, of bijwonen van een van zijn keynotes is het psychologisch gezien bijna onmogelijk om Apple slecht te beoordelen.

Mocht je echt twijfelen of je die voldoende wel gaat halen,vraag dan of een aantal medestudenten achter je gaan staan en alleen maar ja knikken en glimlachen. Succes gegarandeerd!

In het uiterste geval geef je je beoordelaars een potlood en vraag of ze bij wijze van experiment tijdens je presentatie erop willen bijten.

Echt waar. Traditioneel leren en presenteren is zo 2013. Primen! That’s the way to GO GO GO. Mocht het allemaal toch niet gelukt zijn geef dan je feilbare denken de schuld en stuur Daniel Kahneman een mailtje. Ik doe nu het potloodje uit mijn mond houd de glimlach nog wel even op mijn mond. Wat een uitstekende, zeer geslaagde post heb ik weer geschreven. Een 10 Cor.”

Toen de student en wij na de presentatie de gang op moesten zodat de beoordelaars hun werk konden doen, sprak ik hem erop aan. Hij moest lachen en ik voorspelde een 7,5.

Het werd een 7,4 en ik gaf hem als advies om de volgende keer een scene uit “9,5 weeks” te laten zien, waarop hij antwoordde dat ie dan zou gaan voor “Twelve Monkeys” en de eerste student zou worden met een 11. Hilarisch. Die komt dr wel!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: