Gooi en Bedenk. Dit is Design Thinking by Doing Verhaal nummer 701/1.111

14 mrt

DESIGNDOBBELVIER701.001

Gisteren had ik een vrije dag gekregen van Kabouter. Die vindt het beter als ik vrijdag de dertiende niet schrijf. Het is een van de weinige momenten dat ik het met hem eens ben. En we hebben dan ook een prima dag gehad zo samen. Kabouter vond het zelfs zo gezellig dat ie vanochtend zei dat ik vandaag nog wel een dagje vrij mocht nemen.

Mijn gun moest er helaas weer aan te pas komen.

kaboutergun.001

En dreigen hielp niet. Ik ben benieuwd of ik deze vlek nog uit mijn laken krijg:

kaboutergun.002

Maar dat zijn zorgen voor later. Nu weer verder met de Design Dobbel steen.

Voor het gemak plak ik de vorige drie er even in om vervolgens vandaag nummer 4 te maken.

designdice.001

VERKENdobbelsteen.001

INTERPRETEERdobbelsteen.001

Nadat je je zintuigen hebt opgewarmd, de huidige situatie hebt verkend en je bevindingen hebt gedeeld is het nu tijd om ideeën te bedenken. En ideeën bedenken begint met een goede vraag en een goede vraag bevat een behoefte en een boodschap. Uit je bevindingen van de vorige fase pak je er om te beginnen 1 die het meest betekenisvol voor je is. Een bevinding die je echt iets heeft geleerd van een van de stakeholders. Iets waar bij je had “ooohhhhh doen ze dat daarom.”

Stel je voor dat tijdens je verkenning op bezoek ging bij een oudere dame van 83 die je vertelde dat ze geen enkel probleem had met het openen van haar medicijnverpakkingen. Nieuwsgierig als je bent als reDesign Thinker vroeg je toen of ze even voor wilde doen hoe zij haar medicijn verpakking opent.

foto 3

De vraag op deze bevinding zou kunnen zijn:

“Bedenk ideeën voor een medicijnverpakking voor 100 pilletjes die makkelijk en zonder en kracht geopend kan worden.”

En dan ga je eerst zelf ideeën bedenken. En als je hulp nodig hebt gooi je de dobbelsteen. De dobbelsteen bevat 6 divergentie technieken die de vraag vanuit 3 perspectieven bekijkt:

– een ander persoon

– een andere plek

– een proces

Het dwingt je om een op een andere manier naar het probleem te kijken. Belangrijk in deze fase is het killen van je Kabouter. Want hij zal veel commentaar hebben als jij iets moet bedenken vanuit het perspectief van je favoriete superheld of een inktvis.

Dus laad je wapen, gooi en schrijf al je ideeën leesbaar op post-its zodat je die later kunt delen.

BEDENKdobbelsteen.001

One Response to “Gooi en Bedenk. Dit is Design Thinking by Doing Verhaal nummer 701/1.111”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Voel en Kies. Dit is Design Thinking by Doing Verhaal nummer 702/1.111 | Design Thinking by Doing - 15 maart 2015

    […] en een of meerdere vragen hebt bedacht wat de gewenste situatie zou kunnen zijn en vervolgens heel veel ideeën hebt bedacht, wordt het nu tijd om te kiezen. En niets is zo moeilijk als kiezen. Zeker als je voor radicale […]

Geef een reactie

%d