vrij machteloos

29 sep

vrijmachteloos.101

Weet  je pas echt wat iets je waard als het er niet meer is?

Van de basisvaardigheden van Design Thinking  empathie, creativiteit en prototyping is empathie duidelijk de minst ontwikkelde bij mij.

Je voorstellen dat je iets niet meer hebt is moeilijk . Toch zou ik het maar eens proberen. Lukt het niet? Probeer dan maar wat harder. Het doet je beseffen waarom je ooit een keuze hebt gemaakt. Stel je eens voor dat je je meest dierbare niet meer hebt. Hoe ziet je dag, je week, je maand,  je leven er dan uit?

Stap 1.Vraag je af waar je absoluut niet zonder denkt te kunnen. Mobiel, computer, auto, stijltang, make up, joggingschoenen, koffie, je wijntje, je krant, je baan, tv, muziek, je instrument, je tweede huis, je vrouw.

Stap 2 Waarom zou je dat missen? Schrijf alles op. Ook de kleine details.

Stap 3 Wat heb je er voor over om het te behouden? Welke offers wil je maken?

Een leven zonder keuzes  is geen leven. Keuzes maken is moeilijk in een tijd van overvloed. Deze cultuur van overvloed sinds de jaren 90 schijnt een uniek historisch verschijnsel te zijn. Mensen kunnen daar slecht mee om gaan want onze hersenen kunnen slecht omgaan met overvloed. Die zijn gebouwd op schaarste.

Zygmunt Bauman de Poolse socioloog heeft deze paradox prachtig verwoord:

Nooit waren we zo vrij. Nooit hebben we ons zo machteloos gevoeld.

 

One Response to “vrij machteloos”

  1. harriet 29 september 2013 at 11:13 AM #

    Keuzes maken doe ik dagelijks. Alleen een heleboel van die keuzes maak ik onbewust, uit automatisme. Geweldig om DAAR juist even bij stil te staan. Thanks duzzzz

Geef een reactie

%d