doorgeefluik

17 sep

doorgeefluik.074

‘Al het primaire, en daarmee al het echte, in mensen werkt als de krachten van de natuur, onbewust…Als je wat wilt bereiken in zaken, met schrijven, schilderen of wat anders moet je de regels volgen zonder ze te kennen.’ (Schopenhauer, A (1851/1970) Essays and Aphorisms. Londen: Penguin blz 175).

Herkenbaar? Je bent lekker bezig maar je denkt eigenlijk niet na. Zodra je bewust nadenkt is het afgelopen. Het bewustzijn mag zich blijkbaar niet met het creatieve proces bemoeien. Het is eigenlijk gewoon een doorgeefluik voor een productief onbewuste. En als er niets meer door het luikje komt, stop je ermee. Dan moet je weer gewoon bewust aan het werk.  Het resultaat is bijna altijd minder dan waar je onbewuste mee komt. Je bewustzijn is gewoon minder creatief.

Bewust nadenken is dus minder effectief.

Het schijnt dat je onbewuste 200.000 keer sneller is en oneindig veel groter. De vraag is waar het knopje zit. Als je dat weet hoef je geen 40 uur meer te werken maar kan het ook in 0,72 seconde. Dat knopje zit natuurlijk bij iedereen ergens anders. Bij mij gaat het knopje aan op het moment dat ik in de trein naar Schiphol stap om op reis te gaan. Of in een interessant boek aan het lezen ben.  Sommige mensen hebben het als ze gaan wandelen of douchen. Het ‘uit het bewuste creatieve proces stappen’ waarbij je de vraag die je moet oplossen wel aan laat staan, leidt soms tot waardevolle ideeën en inzichten. Maak het jezelf niet te moeilijk.

Deze theorie is ook een van de redenen waarom je beter eerst in je eentje na kunt nadenken over een probleem alvorens dat met een groep te delen en samen na te denken. In een groep ben je veel te veel met de ander en overige zaken bezig.  En hierdoor heb je  geen toegang tot je onbewuste.

Nu wil e.e.a. natuurlijk niet zeggen dat we heel de dag maar moeten gaan wandelen of onder de douche gaan staan. Echte originele en waardevolle  ideeën worden (onbewust) bedacht door mensen die uitgedaagd zijn en verstand hebben van de materie. Voor hen heeft het zin om de switch af en toe om te zetten. Zij kunnen ideeën bedenken in 0,72 seconden omdat ze al 28 jaar ervaring en kennis hebben opgedaan. Dit doet me denken aan de volgende gedachte:

Hoe oud waren de grote kunstenaars en wetenschappers eigenlijk toen ze met hun grote ontdekkingen kwamen?

Creativiteit komt met de jaren. Maar vergeet niet de knop af en toe om te zetten.

Ik ga douchen.

En ik neem mee:

aqua-notes-home

 

One Response to “doorgeefluik”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Ken jij zenoemenhetdesignthinking? | Design Thinking by Doing - 26 januari 2014

    […] doorgeefluik […]

Geef een reactie

%d