zig zag

9 sep

zag.002

Vandaag introduceer ik  een nieuw vak op de HKU: Branding. En dat doe ik met het boek(je) ZAG van Marty Neumeier. Marty weet dat onze tijd kostbaar is dus zijn eerste doel was om een boek te maken dat je kunt lezen tijdens een korte vlucht. In mijn geval heb ik 6 korte vluchten van 90 minuten. Maar zijn tweede en veel belangrijkere doel is om me de inzichten, het proces EN het lef te geven om High Performance Brand te bouwen.

In plaats van 500 pagina’s zware case studies heeft ie zijn gedachten gecomprimeerd tot minder dan 200 pagina’s, makkelijk leesbaar, makkelijk te gebruiken EN makkelijk te onthouden principes. Daarbij ziet het er geweldig uit en legt hij complexe zaken uit op een unieke manier.

In ZAG Marty Neumeier prakiseert hij wat hij preekt (dat staat raar in het Nederlands):

Als iedereen ZIGt, ZAG.

Misschien heb ik gisteren onbewust geZAGd toen ik niet weer een aantal Facebook vrienden verwijderde maar mezelf.

Vandaag is de eerste dag in 5 jaar zonder Facebook.

Vandaag voelt als een Brand New Day.

De eerste oefening die ik de studenten laat doen, noem ik ook Brand New Day. Hoe werkt deze? Beschrijf de dag tot dit moment en noem daarbij alle merken die je gebruikt hebt.

Ik drukte vanochtend om 6.00 op snooze op mijn onbekende merk wekkerradio. 9 minuten later kroop ik onder mij IKEA dekbed vandaan en liep in mijn Bjorn Borg onderbroek naar beneden. Ik ging op de wc zitten en sloot de sessie af met  Edet toiletpapier waarna ik mijn handen waste met vloeibare zeep van AH. Ik deed de Hema kaars aan met een Zwaluw lucifer en liep naar de Scholtes koelkast waar ik het pak Arla sojamelk pakte. Vervolgens zette ik de Nespresso aan en deed er een Douwe Egberts Forza capsule in. In mijn kopje deed ik alvast wat Honing van collega Harco. Vervolgens opende ik mijn Apple 15 inch powerbook pro, opende Chrome en mijn WordPress blog.

IKEA, Bjorn Borg, Edet, AH, Zwaluw, Scholtes, Arla, Nespresso, Douwe Egberts, Harco, Apple, Chrome, WordPress…..oh ja en ZAG van Marty Neumeier.

Weet je hoe hij een merk uitlegt?

zagbrand

En Branding?

zagbranding

It’s not what I say. It’s what they say.

Have a nice Monday.

2 Responses to “zig zag”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Ken jij zenoemenhetdesignthinking? | Design Thinking by Doing - 26 januari 2014

    […] zig zag […]

  2. Kunnen merken nog onderscheidend zijn? – STC-Kennisbank MA - 18 februari 2020

    […] Noltee, C. (2013). Branding [Foto]. Geraadpleegd van https://zenoemenhetdesignthinking.com/2013/09/09/zig-zag/ […]

Geef een reactie

%d